Friese politie bekeurt gemiddeld 251 fietsers per maand


Maandelijks bekeurt de politie in Friesland gemiddeld zo’n 251 fietsers; voor bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB om na te gaan in hoeverre fietsers zich houden aan de nieuwe verkeersregels. Ook fietsendiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

Friese fietser relatief weinig beboet

De Friese fietser gedraagt zich klaarblijkelijk relatief netjes in het verkeer. Ongeveer 18,6 op de 10.000 inwoners kregen -tussen 1 juli 2019 en 31 januari 2020- een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners, waarbij Noord-Holland de koploper is (31,4 boetes per 10.000 inwoners).

Voor appen of bellen tijdens het fietsen werden in Friesland relatief weinig overtredingen begaan. Het Friese gemiddelde van 8,5 boetes per 10.000 inwoners steekt schril af tegen het landelijk gemiddelde (13,9 boetes per 10.000 inwoners), en vooral tegen de Groningse cijfers (25,7 op 10.000). 


Grootste daling fietsdiefstallen

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent. Per 10.000 Friese inwoners worden er ‘slechts’ 21,5 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Friesland op de tweede plek als provincie met de meest gunstige cijfers. 

Een volledig overzicht van de cijfers per provincie, is terug te vinden op https://www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html