Friesland ongunstige provincie voor elektrische autobezitter


Friesland is, vergeleken met andere provincies, ongunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Friezen die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, hebben relatief weinig gemeentelijke aanvraagopties en hoeven niet te rekenen op een laadpaal dichtbij huis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Vattenfall, dat onderzoek deed naar elektrisch rijden in Nederland.

Foto: Vattenfall/Jan Willem de Venster

Begin 2019 was er voor elke 2,2 elektrische auto’s een publiek laadpunt. Begin dit jaar was dit aantal toegenomen tot 3,9 elektrische auto’s per publiek laadpunt. Dit is mede het geval door de enorme groei in het aantal elektrische auto’s in 2019.

Weinig aanvraagopties in Friesland

Om elektrisch rijden in Friesland te stimuleren, bieden ‘slechts’ 5 van de 18 gemeenten (28 procent) hun inwoners de mogelijkheid om via de gemeentelijke website een openbare laadpaal aan te vragen. Dit is, van alle provincies, het laagste percentage. Landelijk is dit percentage fors hoger (gemiddeld 79 procent). 


Openbare laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privé terrein kunnen opladen, bijvoorbeeld wanneer zij geen garage of eigen oprit hebben.

Maximale loopafstand tot een laadpaal

Gemeenten streven ernaar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. Friesland kent, van alle provincies, gemiddeld de grootste loopafstand. De gemiddelde “maximale loopafstand” naar een laadpaal in Friesland is liefst 325 meter. Dit is, van alle provincies, de grootste afstand en 24 procent groter dan landelijk gemiddeld (262 meter).

Gemiddelde tijd tussen aanvragen en realisatie

Landelijk is de periode tussen aanvraag van de laadpaal en realisatie (plaatsing van de paal) 18,4 weken. Van alle Friese gemeenten maakte alleen Achtkarspelen bekend hoe lang ze verwachten dat het duurt, namelijk 18 weken. Hiermee zitten ze rond het Nederlandse gemiddelde.

De doorlooptijd kan in andere regio’s in Nederland oplopen tot wel 9 maanden (Bergen N.H., Uitgeest, Castricum, Heiloo en Gooise Meren). De kortste doorlooptijd is 12 weken en is onder andere van kracht in de gemeenten Den Helder, Wageningen en Loon op Zand.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.