Met de Uitleentuin heb je voortaan een tuintje bij je tent

Into The Great Wide Open en PJ Roggeband presenteren nieuw project op Vlieland  

Er groeit genoeg op Vlieland, maar landbouw wordt er niet bedreven. Vanaf 1 juli komt daar – zij het op kleine schaal – verandering in. Dan vindt de opening van De Uitleentuin plaats. Samen met PJ Roggeband, basisschool De Jutter en Lab Vlieland zorgt Into The Great Wide Open ervoor dat bezoekers van Kampeerterrein Stortemelk straks naar hartenlust kunnen oogsten uit hun uitlaattuin.

Foto :Tom van Huisstede

De Uitleentuin is ontsproten aan het brein van PJ Roggeband, creatief duizendpoot if there ever was one. De Uitleentuinen zijn handige draagbare tuintjes die je mee kan nemen naar je eigen kampeerplek. De tuintjes zijn niet alleen verrassend van vorm maar ook van inhoud; van champagneblad tot meloensalie, van ijskruid tot zeebanaan, alles is eetbaar. De Uitleentuin is bedoeld om na gebruik terug te zetten voor een volgende gast van Stortemelk.

De mobiele moestuinen zijn getimmerd door leerlingen van de Vlielandse school De Jutter, vaste gasten van Kampeerterrein Stortemelk en de bouwploeg van Into The Great Wide Open, die de zomer zonder festivals door moet zien te komen.

Roggeband, ontwikkelaar van prikkelende concepten rondom de rol van groen in de openbare ruimte, was eerder op Into The Great Wide Open te vinden met zijn Amfibietuin, een tuin vol eetbare kwelderplanten die ‘uitgelaten’ kon worden op het Wad. De inspiratie De Uitleentuin vond hij in de compostmachine van Lab Vlieland. De machine, die achter het restaurant van De Bolder opgesteld staat, verwerkt afval van camping- en festivalgasten al jaren tot hoogwaardige compost. Maar tot nu toe kende Vlieland amper bestemming voor dat ‘zwarte goud’: er vindt op het eiland geen landbouw plaats, het overgrote deel van het voedsel wordt van wal gehaald. Door de Vlielandse compost als voeding voor de Uitleentuinen te gebruiken, laat Roggeband op een prikkelende manier zien dat het ook anders kan, en dat je kan eten van je afval.


Reden genoeg om de opening van de Uitleentuin niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Deze vindt plaats op woensdag 1 juli om 17:00 uur op Kampeerterrein Stortemelk en wordt verzorgd door wethouder Elsje de Ruijter. U bent van harte uitgenodigd.

De Uitleentuin is een samenwerking tussen Into The Great Wide Open, De Jutter, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland en PJ Roggeband, en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mienskipsfonds.