Razende Roeland raast z’n ouwe jaar uit!!


Op donderdagavond 21.00 uur is het weer tijd voor het wekelijkse portie metal en grunge, deze week draai ik veel muziek van bands die mij geïnspireerd hebben om dit programma te beginnen. Er is muziek van onder andere Helloween, Motorhead, Volbeat en Iron Maiden.

Iron Maiden is een metalband die in 1975 werd opgericht in Leyton, een wijk in het oosten van Londen. De groep wordt vaak gezien als een van de meest kenmerkende en invloedrijke van hun stroming in het heavymetalgenre: de new wave of British heavy metal. De naam Iron Maiden verwijst naar een foltertuig, de IJzeren maagd, een ijzeren kist met pinnen aan de binnenkant die kon dichtklappen. Iron Maiden heeft een zeer uniek geluid dat zich voornamelijk kenmerkt door galopperende ritmes, meerstemmige gitaarmelodieën, overheersende bas en complexe, lange gitaarsolo’s (vaak afwisselend tussen de gitaristen die elk hun eigen “sound” hebben). 

De band heeft wereldwijd ruim 100 miljoen albums verkocht zonder ooit echt “mainstream” te zijn geweest. 

De teksten van de groep gaan vaak over oorlogsgeschiedenis (Aces HighPasschendaleThe Longest DayBrighter Than a Thousand SunsThe TrooperAlexander the Great, e.d.) alsook over klassieke mythologie (bijvoorbeeld Flight of Icarus), sciencefiction (onder meer de cd Seventh Son of a Seventh Son), en klassieke Engelse literatuur (bijvoorbeeld Rime of the Ancient Mariner). 

De basgitarist en tevens leider van de groep is Steve Harris. De andere leden zijn Bruce Dickinson (zang), Dave Murray (gitaar), Adrian Smith (gitaar), Janick Gers (gitaar) en Nicko McBrain (drums). Steve Harris is de enige die sinds het begin lid is. Bekende nummers van de band zijn o.a. The Number of the BeastRun to the HillsHallowed Be Thy NameWasted YearsCan I Play with MadnessThe Evil that Men Do2 Minutes to MidnightThe Trooper en Fear of the Dark

Vooral in mijn middelbare schooltijd was Iron Maiden de band bij uitstek waar we naar luisterden. Het nummer The Number of the Beast was door het praat stukje aan het begin, gewoon heel speciaal. 

De documentaires over Anvil en Lemmy Kilmister hebben het vuurtje voor de stevige muziek weer aangewakkerd. Daardoor hebben jullie als luisteraars nu “last” of plezier van mijn programma.  

Door de in de jaren 90 populaire bands uit Seatle ben ik de grunge gaan waarderen en het programma “RSH Wie Kent” wat ik samen met Anita mocht maken en de trouwe luisteraar uit Meppel heeft deze muziek weer extra onder mijn aandacht gebracht dus er is donderdag ook ruimte voor Creed, Temple of the Dog en Pearle Jam. 

Pearl Jam is een Amerikaanse rockband uit SeattleWashington. De band werd opgericht in 1990 en bestaat uit zanger en gitarist Eddie Vedder, bassist Jeff Ament, drummer Matt Cameron en de gitaristen Stone Gossard en Mike McCready. Sinds 2002 is toetsenist Kenneth ‘Boom’ Gaspar toerlid.

In de begintijd werd de muziek van de band als ‘grunge‘ bestempeld, zoals ook andere bands uit Seattle als NirvanaAlice in Chains en Soundgarden aan grunge werden gekoppeld. Later werd Pearl Jam steeds vaker geassocieerd met classic rockalternatieve rock en mainstream rock. Vijf albums van de band bereikten de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard 200. De band behoort tot de bestverkopende rockbands ter wereld en is tevens de best verkopende rockband in de Verenigde Staten die na 1990 is opgericht.[1]

De band werd vooral bekend door de eerste drie albums. Ten (1991), Vs. (1993) en Vitalogy (1994). Op deze albums staan onder andere de nummers “Alive“, “Jeremy“, “Even Flow“, “Black“, “Daughter“, “Go“, “Animal“, “Dissident“, “Spin the Black Circle“, “Corduroy”, “Better Man” en “Immortality”. 

De albums na Vitalogy hebben minder publiciteit gekregen, mede op verzoek van de band zelf, en werden minder verkocht. De band ging zich steeds meer verzetten tegen de eigen populariteit, weigerde jarenlang om nieuwe videoclips te maken (mede als protest tegen MTV), ging een gevecht aan met Ticketmaster en experimenteerde met en vanaf Vitalogy met de eigen muziek. In de jaren erna lag de nadruk vooral op grote tournees door de Verenigde Staten, Europa en de Pacific. 

Met het album Pearl Jam uit 2006 kwam de band ook weer bij een groter publiek in het vizier en behaalde als hoogste notering een tweede plaats in Nederland. De albums Backspacer (2009) en Lightning Bolt(2013) behaalden een derde plaats. Succesvolle nummers van deze albums waren “World Wide Suicide”, “The Fixer”, “Just Breathe” en “Sirens”. In maart 2020 werd het elfde studioalbum Gigaton uitgegeven. 

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. 

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur. En te zien via studio live op de website.