Veel titels ingezonden voor Anton Wachterprijs 2020


Foto: Anton Wachter op de Harlinger Voorstraat. Een replica van dit beeldje is voor de winnaar van de AW prijs.

Op zaterdag 7 november wordt in Harlingen de 21ste Anton Wachterprijs uitgereikt.  Deze tweejaarlijkse debuutprijs is door het Harlinger Centraal Comité in 1977 ingesteld als eerbetoon aan de Harlinger literator Simon Vestdijk (1898-1971).

De vakjury krijgt voor deze 21ste editie 125 titels onder ogen die, tot de inzenddatum 1 juli verleden, in Harlingen zijn binnengekomen.                                                                        

De jury bestaat uit: Geart de Vries (voorzitter), Joke Linders-Nouwens, Marja Pruis, Kees ’t Hart en Gerbrand Bakker. De debuterende auteurs, wier schrijftalenten door de vakjury in de voorgaande jaren zijn onderkend, hebben vrijwel allen naam gemaakt in het literaire veld. Zoals: Ilja Leonard Pfeijfer (2002) recentelijk nog bij BNN Vara in een documentaire te zien, Arnon Grunberg (1994), rond de dodenherdenking actief, Maartje Wortel (2010), Peter Buwalda (2012), Arjan Visser (2004), Nina Weijers (2014), Tessa de Loo (1984), Gijs Ijlander (1988) en A.F.Th.van der Heijden (1979). In het jaar 2000 werd de prijs niet toegekend omdat de winnende inzending: ‘De geschiedenis van mijn Kaalheid’, van Marek van der Jagt een pseudoniem bleek van Arnon Grunberg en je kunt uiteraard niet tweemaal een debuutprijs winnen.  De longlist is kort na 1 juli 2020 vastgesteld. De bekendmaking van de shortlist wordt door de jury bepaald.

Ook wordt op 7 november de 11e  Ina Dammanprijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is in 1999 ingesteld door de Vestdijkkring en bestaat uit een geldbedrag en een beeldje van Ina Damman, gemaakt door weduwe Mieke Vestdijk. Ina Damman is het schoolmeisje waarop Anton Wachter verliefd wordt in de autobiografische Anton Wachter romans van Simon Vestdijk (1898-1971).

Voor deze prijs komen in aanmerking; a. Studies over Vestdijk uit alle geledingen van het  onderwijs. b. Studies die niet in enig onderwijskundig verband zijn geschreven. c. Vertalingen en bewerkingen van teksten van Vestdijk voor andere media zoals verfilmingen en toneelbewerkingen. Winnaars van de Ina Dammanprijs waren o.a.: in 2000 Fenny Brandsma, in 2006 Spiros Macris,  in 2008 Suzanne van Neerbos, in 2012 Wim Hazeu en in 2018 Maarten ‘t Hart.

De organisatie van het evenement is in handen van Hilde de Jong-Bolman en Hans Burkels, leden van de Stichting Centraal Comité 1945 Harlingen. Deze 21ste prijs uitreiking is ook de laatste actie van het Centraal Comité 1945 dat eind dit jaar, na 75 jaar actief te zijn geweest in en voor de stad Harlingen, zal worden opgeheven.