Into The Great Wide Open presenteert De Uitzending, Het Tijdschrift, De Doos en meer


Into The Great Wide Open gaat door. Niet als samenzijn op Vlieland, maar wel in andere vormen. Alles dat normaliter op het eiland tot uiting komt, vindt tussen 27 augustus en 2 september zijn weerslag​ in een Uitzending, een Tijdschrift en een Doos. Daarnaast is er een filmprogramma in samenwerking met IFFR, reist rapper S10 naar Vlieland voor een schrijfkamp en streamen DJ St. Paul en kunstenaar Rob Sweere bijzondere projecten.

De Uitzending
Dit jaar vindt er geen vierdaagse plaats op Vlieland, maar een eilandloze editie wordt het allerminst. In De Uitzending op zaterdagavond 29 augustus zitten sessies van Spinvis en S10. Alma Mathijsen en Bonne Reijn verzamelen aanstormende sprekers en schrijvers voor een speciale editie van Op De Schans. De boswachter neemt de kijker mee langs de plekken die in afwezigheid van het festival leeg blijven en Stout Konijn leest de kinderen voor vanuit het bos.

Zaterdagavond 29 augustus, meer info volgt.


Het Tijdschrift
In 2020 is De kritieke massa het thema van Into The Great Wide Open. Hoe veroorzaken eenlingen bewegingen? En wanneer weegt een beweging zwaar genoeg om een verandering te bewerkstelligen? Rondom die vragen is nu een Tijdschrift extraordinaire van bijna honderdvijftig pagina’s gemaakt, met proza over oude ansichtkaarten van Vlieland, essays van verscheidene kunstenaars en interviews met onwaarschijnlijke activisten. Plus een collage van Spinvis, een artikel over de zwarte roots van Nederlandse hiphop, de hoogtepunten van de Kolderkrant, een fotoserie van de plekken waar normaliter podia neerstrijken, prikkelende illustraties en veel meer.

De Doos
Into The Great Wide Open in huis halen kan door middel van De Doos. Daarin zijn allerhande producten van bevriende partijen verzameld. De Doos bevat Het Tijdschrift en goede dranken om te nuttigen bij De Uitzending, maar ook een Into The Great Wide Open-theedoek, een nieuwe WAD-waterfles, een speciaal, gelimiteerd kunstwerk, de Kolderkrant van 2020 en meer. De Doos is te bestellen via de webshop, waar je ook nog een Komorebi-kit en merch kan vinden.

Het Filmprogramma
Even rust in Podium Vlieland. Weg van de kakofonie, het lijf ontspannen in een luie bioscoopstoel, bij bijzondere films. Podium Vlieland zul je er zelf bij moeten denken en die bioscoopstoel wordt je eigen bankstel, maar het filmprogramma van Into The Great Wide Open is dit jaar gewoon te zien. Met dank aan de filmmakers, die toestemming gaven om hun werk online te zetten, en aan IFFR, dat zijn platform Unleashed ter beschikking stelt, is het programma een week lang gratis te bekijken.

Tussen 27 augustus en 2 september te bekijken via IFFR Unleashed. Meer informatie over de films vind je hier.

DJ St. Paul: Eternal Sunrise of the Spotless Mind
Twee jaar geleden verzorgde DJ St. Paul live een soundtrack bij de zonsopkomst, op het strand van Vlieland. De bijzondere omstandigheden nopen hem er nu tot dat huzarenstukje te herhalen. Paul is weer op het strand, de vroege vogels kunnen thuis naar buiten turen en meekijken en -luisteren naar zijn set. Uiteindelijk is de zon die bij Vlieland uit het water stijgt, immers dezelfde als de zon die aan de wal boven de horizon uit kruipt.

Zondag 30 augustus, 06:00 – 07:30 op onze website.

Rob Sweere: Silent Sky Project #89
Een tweede ritueel op de zondagochtend: kunstenaar Rob Sweere nodigt mensen uit voor een groepsperformance die eigenlijk plaats had moeten vinden op het Sportveld, maar die ook in afzondering tot inzicht kan leiden. Onder de naam Silent Sky vraagt hij mensen om korte tijd op hun rug te liggen en naar de lucht te kijken, onder begeleiding van Sweere.

Zondag 30 augustus, 10:00 uur op onze website.

Het Kamp van S10
Uit dit alternatieve programma blijkt maar weer: Into The Great Wide Open is niets zonder vooruitstrevende kunstenaars en artiesten. Het festival blijft dan ook graag betrokken bij hun ontwikkeling. Op uitnodiging van het festival reist rapper S10 – die vorig jaar indruk maakte in de Bolder – af naar Vlieland om in de Brouwerij twee weken te werken aan haar nieuwe album. Dat doet ze met een groep gastmuzikanten die is samengesteld door S10, haar team en Into The Great Wide Open, waaronder vaste producer Sim Fane, Remy van Kesteren, Sor, Wende, GIAN, Koen van de Wardt (Klangstof) en Jelte Heringa (Moss).

Overheid, fondsen en donaties
Into The Great Wide Open kan deze plannen uitvoeren met dank aan donaties van kaartkopers en steun van de overheid en fondsen. De organisatie voelt een grote verantwoordelijkheid om dit geld op een goede manier te besteden en door te laten stromen in de culturele sector. Met de donaties is het kernteam van Into The Great Wide Open doorbetaald en overeind gehouden. Met de overheidssteun worden alle Nederlandse muzikanten en dj’s die in 2020 op het festival zouden staan, volledig uitbetaald, alsook de betrokken boekingskantoren.

Into The Great Wide Open is druk bezig om de gelden op een verantwoorde manier bij de juiste mensen – (kinder)kunstenaars, cateraars, bouwers etc. – terecht te laten komen. Het kost tijd om dit goed te doen en we houden ons publiek op de hoogte van deze plannen.

Deze gelden stellen Into The Great Wide Open verder in staat om te bedanken voor de jaarlijkse bijdragen van Kampeerterrein Stortemelk en Gemeente Vlieland, zodat dit geld voor belangrijkere zaken gebruikt kan worden. Meer informatie over de manier waarop Into The Great Wide Open momenteel met zijn geld om gaat is hier te vinden.

Into The Great Wide Open verheugt zich op het programma van eind augustus en kijkt voorzichtig uit naar een warm weerzien op Vlieland, ergens in de toekomst.