Razende Roeland raast weer op volle snelheid door!


Donderdagavond 21.00 uur en het is weer tijd voor stevige muziek bij Omroep RSH, met vanavond muziek van onder andere Arch Enemy, Deep Purple en Lamb of God.

Lamb of God is een Amerikaanse groove- en thrashmetalband uit de Amerikaanse plaats Richmond. De basis van Lamb of God werd in 1990 gelegd door Mark Morton, Chris Adler en John Campbell. Deze drie vrienden richtten toen hun eigen band op, genaamd Burn The Priest. Ze studeerden alle drie aan de Virginia Commonwealth University en repeteerden op de zolder van het huis van Adler, in Richmond, Virginia. 

De bezetting van Burn The Priest zag er als volgt uit: 

Toen zij afgestudeerd waren, verhuisde Morton naar Chicago, waardoor hij niet langer aan de band kon deelnemen. Adler en Campbell vonden snel een nieuwe gitarist: Abe Spear. Omdat Spear naar eigen zeggen niet kon zingen, moest echter ook een nieuwe zanger worden aangetrokken. Die was snel gevonden in de persoon van Spears goede vriend Randy Blythe – en daarmee was Burn The Priest weer compleet. 

De bezetting bestond dus uit: 

  • Randy Blythe: zang
  • Abe Spear: gitaar
  • John Campbell: bas
  • Chris Adler: drums

Na een paar jaar, begin 1997, waren de vier mannen zeer bekend en populair in Richmond. Zij werden geïnspireerd door bands als Breadwinner en Slanglouse. Om een hoog niveau te bereiken, repeteerden de bandleden vijf keer per week. 

Halverwege 1998 namen zij hun eerste album op, dat eveneens Burn The Priest heette. Morton hoorde hiervan en wilde wel terugkeren in de band. Omdat de band echter al de beschikking had over een zanger, werd hij de leadgitarist. Spear verliet een paar weken later de band om zich met andere dingen bezig te houden. Er was nog één plaats over voor een gitarist, en deze werd ingenomen door Adlers broer Willie. Willie Adler speelde al jaren gitaar. 

Begin 1999 veranderden de vijf bandleden de naam van de groep in Lamb of God. Ook tekenden zij een contract met de platenmaatschappij Prosthetic Records

Verder heb ik een gesprek met de gitarist van MARTYR deze Nederlandse death-metal band is opgericht in 1982 en hebben onlangs weer een nieuwe album afgeleverd waarvan ik naast het gesprek twee tracks van mag draaien. 

Aankomend weekend zou er in de Neushoorn in Leeuwarden het metalfestival Into the Grave zijn, nu kan door de corona pandemie niet doorgaan op de manier zoals je graag wilt, Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, heeft de organisatie besloten om dit jaar een Into The Grave streaming event te maken. Ze gaan iedere dag een uitzending maken vanuit Neushoorn waarin ze praten, kijken en vooral ook luisteren naar heel veel metal! 8 bands zullen optreden in Neushoorn. Deze optredens zijn zeer beperkt bij te wonen en live te volgen via onze uitzending op intothegrave.nl of loudnoise.tv. Ook de uitzending zelf is bij te wonen. Dit is zelfs gratis en in het café van Neushoorn! Kijk snel op onze website voor meer informatie over de stream en hoe je verschillende concerten bij kunt wonen. Donderdag alvast een voorproefje met Insurrection.

Daarnaast brengt op 1 Augustus Ron Coolen zijn nieuwe single met videoclip ‘Paradise’ uit op alle streaming platformen.
‘Paradise’ is een eerbetoon aan alle slachtoffers van de verschrikkelijke Camp Fire, die in 2018 de hele stad Paradise (California, USA) verwoestte en in de as legde. Of ik de “aangepaste” versie al heb of de album versie zal draaien hoor je donderdag.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. 

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur.