Lage openbare wifi-dichtheid in Friesland


Friesland heeft een relatief lage openbare wifi-dichtheid ten opzichte van het aantal inwoners. Per 10.000 Friezen zijn er 135 openbare wifi-netwerken beschikbaar. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de toegang tot openbare wifi.

Friesland heeft, ten opzichte van het aantal inwoners, minder toegankelijke internetpunten dan alle andere Nederlandse provincies. De hoogste wifi-dichtheid is er in Noord-Holland, waar er voor iedere 10.000 inwoners 741 hotspots beschikbaar zijn.

Aantal hotspots lager dan in andere provincies

In vergelijking tot andere provincies heeft Friesland weinig wifi-hotspots. In totaal zijn er 8.764 openbare wifi-netwerken geregistreerd, iets meer dan 1% van alle hotspots in Nederland. In heel Nederland bevinden zich in totaal 744.229 openbare wifi-punten. 

Zuid-Holland heeft de meeste toegankelijke internetpunten met 216.124 wifi-hotspots. Noord-Holland (213.233) en Noord-Brabant (84.966) vullen de top 3 provincies met de meeste openbare netwerken aan. 

Meeste hotspots in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn veruit de meeste wifi-hotspots: 5.968. Het gemiddelde voor een Friese gemeente ligt namelijk op 876 hotspots. 

Ten opzichte van het aantal inwoners zijn op Schiermonnikoog de meeste openbare wifi-netwerken toegankelijk. Per 10.000 Schiermonnikogers zijn er 1.573 wifi-punten, terwijl 10.000 Leeuwarders kunnen kiezen uit 481 netwerken.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/statistieken-openbare-wifi-hotspots/