‘Wij gaan weer naar school’ campagne van start in gemeente Harlingen


Aanstaande maandag 17 augustus is het zover dan gaan de basisscholen weer van start. Gemeente Harlingen vindt het belangrijk om extra aandacht hieraan te besteden en lanceert de campagne ‘Wij gaan weer naar school’ gebaseerd op de herkenbare tekeningen van Dick Bruna. Dit doet de gemeente door deze week aan alle basisscholen en kinderdagverblijven een ‘wij gaan weer naar school’ strandvlag uit te delen. 

Wethouder Harry Boon overhandigt de eerste beachflag aan directeur Johan Blank Campagne ‘Wij gaan weer naar school’. Foto: Joachim de Ruijter

Op 13 augustus 2020 overhandigde wethouder Harry Boon de eerste strandvlag aan directeur Johan Blank van de IKC Prins Johan Frisoschool. Vanaf maandag 17 augustus wapperen de vlaggen 14 dagen lang in de directe omgeving van de scholen.

Weer wennen

De campagne richt zich op alle betrokkenen in het verkeer en maakt de weggebruikers erop attent dat er weer meer kinderen zich in het in het verkeer zullen begeven.  In de eerste maanden na de zomervakantie ligt het aantal verkeersslachtoffers hoger dan in de rest van het jaar. Kinderen moeten na zes weken vakantie weer wennen aan de verkeersdrukte rond de school en onderweg naar school. Maar ook ouders, buurtbewoners en andere weggebruikers moeten zich weer instellen op de hectiek in het verkeer.

Onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tekeningen van Dick Bruna een positief effect hebben op het weggedrag van weggebruikers. Bij het zien van de tekeningen worden ze bewust en onbewust beïnvloed en leggen ze de associatie met kinderen waardoor de snelheid afneemt.