Kinderboekenweek 2020: terug in de tijd!


Met het thema En toen? gaan kinderen bij Bibliotheken Noord Fryslân terug in de tijd. Met prachtige boeken en diverse activiteiten. Zo kunnen ze twee bekende schrijvers ontmoeten, meedoen aan een prachtige speurtocht en spelen met een greenscreen. Tijdens de 65e editie van de Kinderboekenweek, van 30 september t/m 11 oktober.

Ontmoet bekende schrijvers in de bibliotheek

Arend van Dam, dé schrijver van het kinderboekenweekgeschenk van 2020, komt op zaterdag 3 oktober van 13:30-14:30 uur naar bibliotheek Harlingen. Hij neemt een bijzondere koffer vol spullen mee en vertelt ‘het verhaal van Nederland’. Waar komen we vandaan? En wie was hier het eerst?

De bekende Friese kinderboekenschrijver Janny van der Molen komt op zaterdag 3 oktober om 10:30-11:30 uur naar bibliotheek St.-Annaparochie. Zij vertelt over helden. Ze schreef er zelfs een boek over, dus ze weet er alles van. Wie is jouw held? En wist je dat iedereen een held kan zijn?

Kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen zich hiervoor aanmelden via www.ontdekdebieb.nl, vol = vol. Gratis voor leden van de Bibliotheek en € 2,50 voor kinderen die geen lid zijn. Nog geen lid? Wees dan niet getreurd! Iedereen tot 18 jaar kan gratis lid worden van de boetevrije Bibliotheek. Ouders die hun kind lid maken, kunnen zelf ook drie maanden gratis ontdekken hoe fijn een lidmaatschap is.

Speurtocht

Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar is er ook een bijzondere speurtocht. Ze ontdekken van alles over planeten, astronauten en de ruimte. Van vroeger tot nu. Meedoen kan alleen of samen een zusje, vriendje of ouder bijvoorbeeld. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig en wie meedoet krijgt een mooie boekenlegger cadeau (op = op). Deze speurtocht loopt door tot 25 oktober, tijdens de normale openingstijden in alle bibliotheken.

Spelen met een greenscreen

Altijd al met een dino of een ridder op de foto gewild? Dat kan! Kinderen kiezen hun eigen achtergrond en maken met behulp van een greenscreen hun eigen foto. Zo lijken ze terug te reizen in de tijd. En dat gewoon in de bibliotheek! Voor kinderen van groep 4 en 5 op donderdag 8 oktober van 15.30 – 17.00 uur in Hallum. Gratis voor leden en € 2,50 voor niet-leden. Aanmelden via www.ontdekdebieb.nl is nodig en vol = vol.

Leesplezier

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg met taal en lezen beginnen. Het is goed voor een grotere woordenschat en voor de algemene taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat met vijftien minuten (voor)lezen per dag, een kind ongeveer 1.000 nieuwe woorden per jaar leert. De Kinderboekenweek is dan ook een prachtig moment om dit in praktijk te brengen. Met een boek kunnen kinderen elke reis maken die ze willen. Zelfs terug in de tijd!

Coronamaatregelen en de activiteiten

De Bibliotheek probeert activiteiten zoveel mogelijk te plannen op tijden dat er weinig tot geen bezoekers in de Bibliotheek zijn, laat minder deelnemers toe en vraagt iedereen 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven bij gezondheidsklachten (verkoudheid of griepklachten) of wanneer een huisgenoot koorts of benauwdheidsklachten heeft.