Bewoners krijgen sleutels van nieuwbouw in Wijnaldum

Na de oplevering van de 10 nieuwbouwwoningen in Midlum eind oktober, was nu Wijnaldum zover. Vrijdag zijn de sleutels uitgegeven aan de toekomstige bewoners van de 10 nieuwe levensloopwoningen in Wijnaldum. De Bouwvereniging realiseerde tien 2 onder 1 kap woningen aan de S. van der Ploegstrjitte en de Andreasstrjitte. In april ging de schop de grond in en nu zijn de woningen klaar om bewoond te worden.

Bouw twee onder een kap

Op de plek van de nieuwbouw stonden eerst 15 woningen. De woningen waren toe aan vervanging. Ze zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In verband met de aanleg van een nieuw stroomnet hebben de bouwwerkzaamheden in Wijnaldum een tijdje stilgelegen. De afgelopen weken is er hard aan gewerkt om alles toch nog voor de kerst gereed te krijgen. Friso Bouwgroep realiseerde de nieuwbouw. Het betreft sociale huur, de kale huurprijs ligt rond de € 620. Alles is verhuurd, er was veel animo voor de woningen.


Levensloopbestendig en duurzaam

De woningen zijn gasloos en levensloopbestendig. Op de begane grond is een slaapkamer en badkamer, op de verdieping is een tweede slaapkamer. De daken zijn voorzien van zonnepanelen. In de woning zit een warmtepompsysteem en een warmte-terugwin installatie. De woningen zijn geschikt voor alle leeftijden.

Woonomgeving

Samen met de gemeente Harlingen, de huurdersvereniging en de inwoners van Wijnaldum maakte de Bouwvereniging de plannen voor de woonomgeving. In samenwerking met de Bouwvereniging heeft de gemeente Harlingen bij beide projecten ook het openbare gebied aangepakt en opgewaardeerd. Het aanbrengen van de beplanting (januari 2021) en de herbestrating van de S v/d Ploegstrjitte in Wijnaldum en Andreasstrjitte in Midlum (voorjaar 2021) worden nog uitgevoerd. Het grote plantsoen in Midlum is verschraald en ingezaaid met een bloemenmengsel.

Ontwerp

Alynia architecten maakte het ontwerp van de woningen. Op de zijgevel is een afbeelding ingemetseld van de Winamer kat. De Winamer kat is een bijnaam voor de Wijnaldumers.