Door Joop van der Heide
Harlingen – Op maandag 14 december, krekt foor de lokkdown, hield het stichtingsbestuur van het Centraal Comité 1945 haar allerlaatste bestuursvergadering. Dat gebeurde, geheel corona-proof, in het muziekgebouw van CMV Hosanna. Op dinsdag ochtend 15 december 00.00 uur ging het gebouw op slot en zijn alle activiteiten stop gezet tot 19 januari 2021, dus de geplande CC vergadering was precies op tijd. Er werd voor de locatie van Hosanna gekozen om de 1,5 meter goed te kunnen toepassen. Per 31 december van dit jaar wordt de stichting uitgeschreven uit het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel, is de bankrekening opgeheven, bestaat de website niet meer en is het e-mailadres geëlimineerd. Het CC organiseerde in de afgelopen 75 jaar onder andere: Koninginne- en koningsdagen, de 4 mei herdenkingen en de 5 mei vieringen en op 17 april de bevrijding van Harlingen en (tot 2016) de zomerfeesten in mei of juni met de kermis op de Schritsen en eenmaal in de twee jaar de Anton Wachter prijsuitreiking.
De opdracht bij de oprichting in mei 1945 van het comité luidde: a. Het organiseren van gedenk- en herdenkingsdagen met betrekking tot haar eigen stad, het land en/of vorstenhuis; b. het ontplooien en bevorderen van activiteiten die stimulerend werken op het leven, wonen en werken in de stad Harlingen en… al hetgeen dat met voorgaande rechtstreeks of zijdelings verband houdt, alles in de ruimste zins des woords.
Zo staat het in de statuten beschreven. De Duitse bezetter had het complete sociale, sport en culturele leven in de stad, net als overal elders, om zeep geholpen. De taak van het CC was dat weer te herstellen. Men kreeg vanaf het begin de pachtgelden van de zomerkermis en dat geld ging rechtstreeks weer de gemeenschap in. Naast het ‘eigen werk’, de revues, de ouwe Seunendagen (5 keer) de bevrijdingsconcerten en de Singelconcerten, was het CC betrokken bij de deelname aan “Zeskamp” en “Spel zonder Grenzen”, en de Stichting Zomerfestivals (strandfeesten) bijvoorbeeld. Het comité richtte de stadsvolière op in de Engelse tuin, en realiseerde een zestal oorlogsmonumenten in de stad. Ook werd er geïnvesteerd in de Vestdijkkamer van het Hannemahuis en het Anton Wachter beeld op de Voorstraat, in het carillon van de Raadhuistoren en werd een vleugel aan de stad geschonken die een plaatsje kreeg in de Grote Kerk van Harlingen. Deze wordt voor culturele doeleinden gebruikt. In de jaren 70 kreeg het CC het cultureel centrum Trebol in beheer tot in de jaren 90. Het verenigingsleven kon rekenen op bijdragen, kortom het comité maakte dat Harlingen weer tot ‘leven kwam’.
Na 75 jaar is het genoeg
Er zijn een paar grondslagen die de beslissing om te stoppen tot noodzaak maakten: de doelen zoals in de notulen beschreven zijn bereikt; er kwamen steeds meer organisaties die binnen het speelveld van het CC actief werden en nog zijn; de regelgeving zorgde voor toenemende druk op het bestuur, er moest op steeds meer punten binnen de vergunningverlening geacteerd worden en de hoofdelijke aansprakelijkheid bleek de druppel die de emmer deed overlopen. Het afgelopen jaar zou een daverende afsluiting worden want er zou worden herdacht en gevierd dat Nederland 75 jaar in vrijheid kon herstellen van het oorlogsleed en geweld. Ook een prima moment voor het CC’45 om te stoppen. Echter, Corona kwam, zag en overwon. Het comité hield en houdt dus vast aan haar besluit om te stoppen. Met de gemeente Harlingen werden afspraken gemaakt over eventuele activiteiten die voor de toekomst gewaarborgd moesten worden. Die toezegging heeft de gemeente Harlingen gedaan. Zij zullen daarin de coördinatie voor hun rekening nemen, al of niet gesteund door derden.
Burgemeester Sluiter gaf eerder al aan dat de herdenkingen op 4 mei een gemeentelijk taak horen te zijn en ook dat de voortzetting van de Anton Wachterprijs is gewaarborgd. In de CC vergadering werd ook aangegeven dat de individuele bestuursleden binnen hun projecten mee zullen werken aan de realisatie.
Penningmeester Willem Visser werd decharge verleend voor de financiële afwikkeling en het afsluiten van de boeken, en kreeg toestemming om het resterende kapitaal naar de gemeente Harlingen over te maken die dat geld gaat besteden aan de activiteiten die altijd door het CC’45 werden ondernomen.
Vijf leden met een lintje
Voorzitter Hans Burkels gaf bij de rondvraag iedereen de gelegenheid om een in terugblik de eigen bevindingen te vertellen. Hij begon met “Ik wil graag zeggen hoe ik de samenwerking heb gewaardeerd met Hilde bij de meerdere AW-prijzen. Het is niet voor niets dat de verschillende juryleden je bijna gesmeekt hebben om met hen door te gaan. Ze hebben helemaal gelijk”. Voor de verschillende activiteiten was het comité verdeeld, Hans Burkels en Hilde de Jong waren eerst verantwoordelijk voor de Anton Wachterprijs uitreiking, Joke Faber en Anna Marie Waar voor de koningsdagaubade en aanverwante zaken, Willem Visser was penningmeester en verantwoordelijk voor de 17 april en 4 mei herdenkingen en samen met Joop coördinator van de 5 mei-viering . Klaas Hager was tweede penningmeester en op alle onderdelen inzetbaar net als alle andere CC leden. Secretaris Joop van der Heide was jarenlang verantwoordelijk voor de zomerkermis en de daarbij horende feestelijkheden, was coördinator bij de 5 mei vieringen en deed alle secretariële werkzaamheden. Los van die verdeling was het een hecht team waarbij Klaas Hager en Joop van der Heide 25 jaar lid zijn, Hilde de Jong 20 jaar, Willem Visser 17 jaar, Joke Faber 13 jaar. Hans Burkels 9 jaar en Anna Marie Waar 5 jaar. Van dat zevental zijn er maar liefst vijf leden lid in de Orde van Oranje Nassau: Hans Burkels, Joop van der Heide, Willem Visser Klaas Hager en Hilde de Jong, zeker ook vanwege hun inzet en werk binnen het Centraal Comité 1945. Met enige weemoed werd vervolgens terug gekeken, waarbij alle leden een persoonlijke terugblik ten beste gaven. Zonder uitzondering staat men nog steeds achter de beslissing om te stoppen maar is men wel blij dat het in ieder geval gelukt is om dit jaar een boek, zeg maar naslagwerk, uit te geven met een bevrijdingskatern én 75 jaar CC in Harlingen. Het boek is nog steeds te koop (19,45) bij de boekwinkels en bij de Vereniging Oud Harlingen.