Jongeren ruimen zwerfvuil op in Harlingen

Afgelopen zaterdag hebben jongeren zwerfvuil opgeruimd op verschillende locaties in Harlingen. De jongeren doen dit in het kader van Jong Present, waarbij jongeren maatschappelijke diensttijd invullen. Jong Present is onderdeel van Present Noordwest Friesland.

Een groep van 8 jongeren in de leeftijd van 14-16 jaar oud gaan 10 weken lang, op vrijdagmiddag en zaterdag aan de slag. Ze maken kennis met de maatschappij, ontdekken hun talenten en ontmoeten verschillende mensen. Daarnaast krijgen ze trainingen aangeboden en gaan verschillende activiteiten uitvoeren. Trainingen die aangeboden worden zijn o.a lessen in geluk, weerbaar communiceren en conflicthantering.

De groep is gestart met een kennismakingsmiddag en op zaterdag zijn de jongeren op pad gegaan met hun begeleiders om zwerfvuil op te ruimen. Er is vuil opgeruimd rondom de RSG en later op de dag op het terrein bij de Lidl en de Plus. Daar lag veel rommel, vooral in de sloot. Zo was er een nest met eieren, die helemaal omgeven was met plastic zakken. De jongeren hebben alles mooi schoongemaakt, zodat de meerkoeten geen last meer hebben van onze rotzooi.


De jongeren gaan de komende weken onder andere nog raamschilderen bij een wooncentrum, helpen in de stadstuin, online voorlezen, kleine klusjes doen rondom gebouwen, naar een inloophuis voor daklozen in Leeuwarden en een activiteit bedenken voor ouderen.

Voor jongeren die geïnteresseerd zijn in het volgen van een traineeship bij Stichting Present, verwijzen we naar de website www.jongpresent.nl. Voor scholen hebben we een interessant programma dat past binnen de invulling van het thema burgerschap. Daarvoor kan een school contact opnemen met algemeen coördinator Anja Schilder via info@presentnwf.nl . Meer informatie over Present is te vinden op onze website www.presentnwf.nl