Politie onderzoekt brandstichtingen Harlingen

De politie in Noordwest-Fryslân is op zoek naar mensen met informatie over een reeks branden in Harlingen. Sinds januari 2019 is er in Harlingen op verschillende plaatsen brand gesticht. Zo werden er bijvoorbeeld meerdere auto’s en een scootmobiel in de brand gestoken en werd er meerdere keren brand gesticht bij woningen en ook bij het ziekenhuis. Deze branden hebben veel impact op de inwoners van Harlingen. De politie en het Openbaar Ministerie doen er alles aan om de dader(s) te vinden. Er hadden zwaargewonden kunnen vallen – of zelfs erger. Gelukkig is dit niet gebeurd.

Sinds januari 2019 zijn er in totaal bijna 60 branden geweest in de stad Harlingen. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat er bij in ieder geval 22 branden duidelijk sprake is van brandstichting. Deze brandstichtingen vinden vooral plaats in de Oosterparkwijk en Plan-Zuid. De politie doet al lange tijd uitgebreid onderzoek naar deze branden en vraagt inwoners van Harlingen om hulp bij dit onderzoek. Er zijn camerabeelden beschikbaar die de politie graag met u wilt delen.

Het onderzoek


De politie neemt deze brandstichtingen erg serieus. In een brandonderzoek ondernemen de politie altijd een aantal stappen. Zo vindt er bijvoorbeeld buurtonderzoek plaats, wordt er technisch en forensisch onderzoek verricht, wordt er gezocht naar DNA-sporen en kijkt de politie of er in de buurt camera’s hangen waarvan de beelden kunnen worden gebruikt in het onderzoek. Ook worden getuigen altijd gevraagd zich te melden. Nu de branden in Harlingen vaak hebben plaatsgevonden in de nachtelijke uren, maakt dat het vinden van getuigen niet eenvoudig. Gelukkig beschikt de politie inmiddels over camerabeelden. Op deze beelden zijn op verschillende tijdstippen rond branden personen vastgelegd. Een deel van deze beelden kan de politie nu met u delen en de politie hoopt dat iemand zichzelf of een ander op deze beelden herkent. De politie vraagt u deze informatie en uw tips met ons te delen.

Lees verder voor meer informatie en het bekijken van de videobeelden op de website van de politie.