Bijzondere foto-expositie maakt rondreis door Harlingen

Intieme en ontroerende herinneringen aan de bevrijding

Nadat bewoners en bezoekers van woonzorgcentrum De Batting in Harlingen de afgelopen maand konden genieten van de bijzondere expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’, zijn de 44 aangrijpende foto’s en bijpassende verhalen op 16 juli verhuisd naar De Spiker in Harlingen. In de foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ delen 44 bewoners van Noorderbreedte hun meest intieme en ontroerende herinneringen aan de bevrijding. Mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben achtergelaten in hun leven. Verhalen die Noorderbreedte heeft gebundeld in het gelijknamige boek ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’.

Mevrouw Vos-van Ingen bij haar portretfoto van de expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ in De Spiker

Reizende expositie
Om iedereen de gelegenheid te geven deze bijzondere portretten en verhalen te zien en te lezen, zal de foto-expositie een jaar lang langs alle Noorderbreedte-locaties reizen, om vervolgens op 5 mei 2022 te eindigen in De Blokhuispoort in Leeuwarden. Van 16 juli tot 9 augustus 2021 is de bijzondere expositie te bewonderen in De Spiker in Harlingen.

Bijzonder boek
Fotograaf Menno de Boer ging de afgelopen anderhalf jaar op pad om de 44 bewoners en hun dierbare voorwerpen te portretteren. Zorgcollega’s legden – af en toe samen met kinderen en kleinkinderen – de meest bijzondere verhalen vast op papier. Het resultaat is met zorg gebundeld in een indrukwekkend boek, waarin verhalen en foto’s elkaar afwisselen.


Meer informatie
Op de website www.noorderbreedteviertdevrijheid.nl vindt u de data van de rondreizende expositie. Hier kan ook het boek worden besteld. Daarnaast is het boek ook verkrijgbaar op alle locaties van Noorderbreedte en in de winkel en de webshop van het Fries Verzetsmuseum. De opbrengsten van het boek gaan naar het Fries Verzetsmuseum, dat als doel heeft om dit soort bijzondere oorlogsverhalen niet
verloren te laten gaan.

Over Noorderbreedte
Noorderbreedte biedt voornamelijk zorg aan ouderen in Fryslân binnen vijftien locaties en een revalidatiecentrum. Noorderbreedte is gespecialiseerd in dementie, Huntington, Gerontopsychiatrie, Korsakov en Niet-Aanboren Hersenletsel. Bij Noorderbreedte werken ruim 2.800 medewerkers en ruim 1.500 vrijwilligers aan de waardevolle dag voor de cliënten.