60-jarig huwelijk Jan en Geesje Ligthart-Prins


Dinsdag 20 juli vierden Jan Ligthart en Geesje Ligthart-Prins hun 60-jarige trouwdag. Jan Ligthart werd op 22 april 1939 geboren in Harlingen en mag zich dan ook met recht een échte ouwe seun noemen. Geesje Ligthart-Prins werd ook te Harlingen geboren en wel op 15 juni 1939.

Omdat de moeder van Jan in het ziekenhuis was opgenomen was Geesje gezinsverzorgster bij de familie. Zo leerde ze Jan ook kennen. Toen Jan zijn moeder weer naar huis mocht, bleven de twee contact houden. Geesje nodigde Jan uit om bij haar thuis televisie te komen kijken. In die tijd hadden veel gezinnen nog geen televisie. Jan is later bij de familie Prins gaan inwonen en kort daarna zijn ze verloofd.

Burgemeester Ina Sjerps feliciteert het echtpaar Ligthart-Prins. Foto: Ubbo Posthuma

Van werken bij spekjesfabriek Frisia naar vrijwilliger bij wooncentrum De Spiker
Jan heeft verschillende baantjes gehad, maar kwam uiteindelijk bij spekjesfabriek Frisia te werken. Geesje is tot haar trouwen toe gezinsverzorgster geweest. Vlak voor hun trouwen zijn ze naar de Grote Kerkstraat in Harlingen verhuist. Een half  jaar na de verloving zijn ze op 20 juli 1961 in Harlingen getrouwd. De kerkdienst vond plaats in de Hervormde kerk van Harlingen. Op de brommer vertrokken ze vervolgens op huwelijksreis naar Rijs in Gaasterland.

Na twee jaar in de Grote Kerkstraat te hebben gewoond, verhuisden ze naar de Noordergrachtswal in Harlingen. Met veel plezier hebben zij daar zeven jaar gewoond. Daarna verhuisden zij naar de P.J. Troelstrastraat 80, waar ze nu nog steeds wonen. Hier kregen zij ook hun eerste dochter Annet en vier jaar later hun zoon Alberto.


Alberto bleek een verstandelijke beperking te hebben, dit was in het begin niet gemakkelijk. Maar ze hebben er het beste van gemaakt en zijn heel gelukkig met beide kinderen. Inmiddels hebben ze nu ook drie jong volwassen kleinkinderen, waar ze bijna dagelijks contact mee hebben.

Met veel plezier kamperen ze nog ieder jaar in hun caravan te Gaasterland. Zingen is één van Jan zijn grootste hobby’s en doet dit al jaren bij het Hervormd Kerkkoor in Harlingen. Geesje is nog jaren bestuurslid geweest bij de stichting Philadelphia Zorg geweest. Een stichting die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. Beiden zijn ook nog jarenlang vrijwilliger geweest bij de gehandicapten sport en zijn nog steeds vrijwilliger in wooncentrum De Spiker.

Felicitatie in het Fries van de Commissaris van de Koning
Dinsdagmorgen bracht burgemeester Ina Sjerps het bruidspaar een bezoek aan huis. Namens de gemeente Harlingen werden zij gefeliciteerd en ontvingen een fraai boeket bloemen.

Ook van het Koninklijk Huis ontvingen zij een felicitatie. Commissaris van de Koning Arno Brok stuurde een felicitatie brief. Deze was in het Fries geschreven, waardoor Jan enige tijd nodig had de tekst te lezen. Het is bekend dat Ouwe seunen hier wat moeite mee hebben.