Wethouder Mirjam Bakker onthult informatiepaneel vijf Friese musea

De wind was krachtig vrijdag 1 oktober op Kornwerderzand. En de regen was striemend. Op zich niets bijzonders op die plek. Maar wanneer de onthulling van een paneel in de buitenlucht gepland is, is het tocht wel even spannend.


Tussen de buien door onthulde wethouder Mirjam Bakker van Súdwest-Fryslân bij het Kazemattenmuseum een informatiepaneel, ontworpen door interieurarchitect Rein Feenstra uit Goutum. Een initiatief van vijf Friese “oorlogsmusea“: het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand, de Stichting Titus Brandsma Museum als museale partij van De Tiid in Bolsward, Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum, Museum Warkums Erfskip(oorlogszolder in het stadhuis in Workum) en Museum Bescherming Bevolking in Grou (periode na de Tweede Wereldoorlog). De vijf musea startten in 2019 de samenwerking onder de titel Sporen van WOII.

Ook bij de andere musea wordt eenzelfde informatiepaneel geplaatst. Het paneel toont op de Friese kaart de locaties van de musea en een verbindende route. Per museum wordt in het kort aangeduid waar het voor staat. Via een QR-code kun je de website van de één van de musea bezoeken.

Wethouder Bakker roemde de samenwerking. Zo wordt in samenhang een bijzondere periode in onze geschiedenis breed belicht. De musea creëren een herinnering waardoor we deze periode nooit zullen vergeten. Gezamenlijk, zo verwacht ze, kunnen de musea een breder en hopelijk ook 

jonger publiek trekken. De wethouder benadrukte dat de gemeente deze vorm van samenwerking erg waardeert. En in het bijzonder dat de vier musea uit haar gemeente ook de samenwerking over de gemeentegrens zoeken met het Museum Bescherming Bevolking in Grou. 

De volgende stap is het maken van auto- en fietsroutes langs de “Sporen van WOII”. Deze worden ontwikkeld met Battlefield Tours en Merk Fryslân en worden uiterlijk in het voorjaar van 2022 gepresenteerd.