Elementen gaven Harlinger Golfkampioenschap heroïsch tintje

Voor het eerst in de 15-jarige geschiedenis van het Harlinger golfkampioenschap werkten de weersomstandigheden niet echt mee. Wind en regen teisterden de 60 deelnemersgedurende het grootste deel van de wedstrijd. Het was dus werken geblazen op de 18 holes van de Leeuwarder golfclub De Groene Ster, maar het leek de deelnemers nauwelijks te deren. Er werd niet minder fanatiek om de prijzen gestreden. Voor Harlinger golfers is het namelijk best een dingetje, die Harlingen Masters. Er staat wat op het spel.

De dag begon nog droog, al waaide het meteen al wel behoorlijk. En toen binnen een uur na de start ook het hemelwater overvloedig naar beneden kwam, moesten de paraplu’s opgezet worden en werd het echt een strijd met de elementen. Natte handen, natte kleding, natte stokken en de wind die behoorlijk van invloed was op geslagen ballen. Goed scoren was niet eenvoudig en er ontspon zich gaandeweg een heroïsche strijd.

Na afloop was er echter geen wanklank en de nazit met borrel, prijsuitreiking en diner (in golferstermen “hole 19”) was als vanouds goed, zoals het Harlingers betaamt.
Wat daar zeker ook aan bijdroeg was dat onze nieuwe burgemeester Ina Sjerps ten tonele verscheen om onderstaandeprijzen uit te reiken.


Extra prijzen
Uiteindelijk kan er maar één de echte winnaar zijn, maar om het geheel wat aantrekkelijker te maken, werd op diverse holes ook om extra prijzen gestreden. Dan gaat het over de Neary, wie slaat de bal op een korte hole in één keer het dichtst bij de hole? En over de Leary, wie slaat de bal op een relatief korte par-4 hole in 2 slagen het dichtst bij de hole? Verder worden zogenaamde birdies (een slag minder dan de par van de betreffende hole) beloond met een prijsje.

De uitslagen van de extra prijzen:

Leary hole 2: Sjoerd de Gooier
Neary hole 6: Frederik van Gemert
Neary hole 14: Steven van Griethuijsen
Leary hole 16: Sjoerd de Gooier

Birdies: Jitze Baarsma (h14), Marijke Moralee (h5), Arend van der Maas (h11), Peter Wijbenga (h9), Frederik van Gemert (h6), Johannes Woudstra (h10).

En dan de over-all prijzen, de strijd om de titels:

Talent Golfer 2021
Om de titel Talent Golfer word gestreden door de deelnemers met een handicap hoger dan 25. Dat is het aantal slagen dat zij extra mogen gebruiken boven de standaard (de par) van de baan, zijnde 72 slagen. Iemand die dus handicap 25 heeft,speelt op een niveau van 97 slagen. Heb je minder slagen nodig tijdens een ronde, dan zakt je handicap. Heb je meer slagen nodig, dan loopt de handicap weer omhoog. Zo blijft die handicap in golf altijd meebewegen met het niveau waarop je gemiddeld presteert.

De uitslag in deze categorie:
1. en dus Talent Golfer 2021: Arend van der Maas (handicap 41,9). Hij had 100 slagen nodig en dat resulteerde in 33 punten.
2. Erno Leguijt (hcp 37,8), 104 slagen, 32 punten.
3. Titus Wesselius (hcp 26,2), 97 slagen, 32 punten.

Harlinger Master Golfer 2021
In deze categorie streden de meer ervaren golfers met een lagere handicap. Zij krijgen maar weinig extra slagen op iedere hole en moeten in veel gevallen ook holes in par spelen om punten te verzamelen.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Harlingen Masters was het een oud winnaar die de meeste punten scoorde en dus voor de tweede keer tot kampioen gekroond kon worden. Na zijn overwinning in 2007, lukte het Johannes Woudstra nu opnieuw om de onder Harlinger golfers fel begeerde titel in de wacht te slepen. De volledige uitslag:

1. Johannes Woudstra (hcp 8,0), 80 slagen, 36 punten.
2. Wim de Keijzer (hcp 16,4), 88 slagen, 35 punten.
3. Frederik van Gemert (hcp 10,2), 87 slagen, 31 punten.

Voor alle winnaars waren er prijzen en de eindwinnaars werden gehuld in een heuse Harlingen Masters-badjas. Zij kregen het bij de prijs behorende wandbord van de Harlinger Aardewerk Fabriek overhandigd.

Voor hen die niet wonnen: de revanche kan volgen op 10 juni 2022, want dan staan de Harlingen Masters 2022 op het programma.