Harlingen stapsgewijs aardgasvrij met isolatie


Harlingen – Dorpen of woonwijken in de gemeente Harlingen en Waadhoeke worden voor het jaar 2030 nog niet van het aardgas gehaald. In plaats daarvan kiezen beide gemeenten de komende vijf jaar voor het isoleren van woningen, zo valt te lezen in de transitievisie die in gezamenlijkheid is opgesteld.

Om de energietransitie te versnellen, heeft de Rijksoverheid besloten dat er vanaf 2050 geen aardgas meer gebruikt mag worden voor het bereiden van eten of het verwarmen van huizen. Gemeenten in heel Nederland hebben de opdracht gekregen om invulling te geven aan deze plannen, maar in Harlingen en Waadhoeke vinden ze het te vroeg om nu al te zeggen welke wijken en dorpen er van het gas af moeten. Beide gemeenten hebben een transitievisie opgesteld waarbij eerst wordt ingezet op isolatie in Harlingen en Waadhoeke en pas daarna op het aardgasvrij maken van woningen.

Eerst isoleren, dan gasvrij maken
Zowel Harlingen als Waadhoeke zien dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem. Maar volgens wethouder Harry Boon (CDA) van Harlingen is isolatie voor nu een reëlere aanpak dan het afkoppelen van woningen van het gas. Aan Harlingen Online laat de wethouder van onder andere Milieu en Duurzaamheid weten dat het nu nog erg duur is om een woning die met gas verwarmd wordt op een andere wijze te verwarmen. Daardoor is er met isolering al een grote besparing op korte termijn te behalen. Zo maakt de gemeente alle woningen stapsgewijs aardgasvrij-klaar.

Meer isolatie, minder gasverbruik
Door woningen in Harlingen en Waadhoeke eerst te isoleren, kan het gasverbruik in beide gemeenten op korte termijn al worden teruggedrongen. Want dankzij isolatie is er minder gas nodig om woningen te verwarmen. Bovendien is het laten isoleren van een woning een goedkope manier om deel te nemen aan de duurzaamheidstransitie. Niet alleen is isolatie voor inwoners goedkoper dan bijvoorbeeld het aanschaffen van een warmtepomp, ook zijn er subsidies waar gebruik van kan worden gemaakt. Het plan is daarnaast om sommige plekken in Franeker en Harlingen aan te wijzen voor een warmtenet.


Gratis isolatie offerte aanvragen
Wil je meer weten over isolatie en subsidies? Op de website van Isolatiebedrijf Friesland vraag je gratis een vrijblijvende prijsopgave aan voor bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Zo weet je direct hoeveel het kost.