Eenvoudige oplossing voor nare eikenprocessierups

De eerste eikenprocessierupsen zijn alweer waargenomen. Maar gelukkig is erook goed nieuws. Tot nu toe was bestrijding kostbaar en vaak niet effectief.Nu is er een middel dat goedkoop en doeltreffend is, maar ook doorparticulieren gebruikt kan worden. Bovendien is het 100% biologisch. Diversegemeenten gaan dit middel de komende maanden testen.

De eikenprocessierups geeft veel overlast voor mens en dier. Het is goedmogelijk dat de toepassing van fixeermiddelen het laatste ontbrekendepuzzelstukje vormt. Samen met de bestaande methoden zou de overlast daneindelijk beheersbaar worden.Deze fixeermiddelen verkleven de brandharen van de rups zodat deze niet meerkunnen wegwaaien. Daarnaast stopt het de groei van het nest en heeft het dusniet alleen een direct maar ook een langetermijneffect.

Gebruik is heel eenvoudig. Het is letterlijk een kwestie van sprayen enklaar. Ideaal dus voor particulieren en overheidsinstanties. Ook omdat hetvoordeliger is dan andere methodes.
Eenvoudige oplossingSource By Net B.V. begon in 2019 met de ontwikkeling van hun eigenfixeermiddel onder de naam EprEcofix®. Eigenaar Rob Damink: “Toen we over demogelijkheden van een fixeermiddel hoorden, raakten we meteen enthousiast.Eigenlijk een eenvoudige oplossing, maar wel ontzettend effectief. Wijhebben ons middel in het laboratorium én de praktijk net zolang getest totwe de ideale formule hadden.”

Cathelijne Grobbee is eigenaresse van Landgoedcamping Het Meuleman, één vande proeflocaties in 2020 en 2021: “Terwijl ik de afgelopen jaren iedereen inde omgeving hoorde klagen over de eikenprocessierups, kwam er van de campinggeen enkele klacht meer binnen.”

Eikenprocessierups herkennen
Vanaf het vroege voorjaar kan men eikenprocessierupsen tegenkomen. Ze lopenin lange rijen (processies) over de stam van eikenbomen, vandaar de naameikenprocessierups. De rupsen zijn in het voorjaar oranjekleurig. Daarnaverandert de kleur in grijsgroen met een lichte streep aan de zijden. Zehebben lange witte haren tot wel 10 mm. Behalve bij de hele jonge rupsen,zijn deze haren gegroepeerd in borstels.De nesten van deze rups zien eruit als witte draderige spinsels. Ze variërenvan heel klein en plat tot groot en rondvormig. De nesten van eeneikenprocessierups bevinden zich zowel aan de voet van de eikenboom(grondnesten), als op de stam en in de takken.

Gezondheidsklachten
De eikenprocessierups produceert brandharen die in de lucht komen en bijmens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties kunnen veroorzaken.Men spreekt ook wel van de jeukrups omdat jeuk de meeste gehoorde klacht is.Daarnaast kunnen de haren onder andere leiden tot blaasjes, geïrriteerdeogen, koorts en ademhalingsklachten.

Klimaatsverandering
De temperatuurstijging op aarde speelt de eikenprocessierups eigenlijk in dekaart doordat zijn leefomstandigheden steeds gunstiger worden. Deskundigenverwachten dan ook een toename van de overlast. Niet alleen zal de overlasteerder in het seizoen starten, ook het totaal aantal rupsen zal toenemen.

De klimaatsverandering zorgt daarnaast voor meer weersextremen zoals stormen harde wind. De haren van de rups die de gezondheidsklachten veroorzaken,zullen daardoor over een groter gebied verspreid worden. En wanneer derupsen tegen het eind van de zomer vlinders zijn geworden, helpt de stevigewind hen om verder te kunnen vliegen. Daarmee wordt hun leefgebied dusvergroot.