Toeristenbelasting Friesland stijgt met 9,5% in 2022

Voor een overnachting in een Fries hotel betaal je in 2022 9,5% meer toeristenbelasting dan vorig jaar. In Friesland stijgt het tarief hiermee het sterkst van alle Nederlandse provincies. De gemiddelde toeristenbelasting in Friese gemeenten bedraagt dit jaar € 1,85 per persoon, per nacht. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Grootste stijging in Heerenveen
In acht van de achttien Friese gemeenten is dit jaar een verhoging doorgevoerd in het tarief voor de toeristenbelasting ten opzichte van 2021. In Heerenveen krijgen toeristen te maken met de grootste toename: het tarief steeg hier van € 1,00 naar € 2,35 per persoon, per nacht (+135%). Het Heerenveense tarief nam hiermee, op het Noord-Hollandse Uithoorn na, het sterkst toe van alle Nederlandse gemeenten.

Weststellingwerf staat echter bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Friesland: de hoogte van de toeristenbelasting is hier € 4,74.

Waadhoeke en Smallingerland zijn de enige Friese gemeenten waar dit jaar geen toeristenbelasting wordt geïnd. In Dantumadiel wordt het laagste bedrag van een toerist gevraagd (€ 1,00). Achtkarspelen voerde dit jaar voor het eerst toeristenbelasting in en rekent een tarief van € 1,50.

Relatief lage toeristenbelasting in Friesland
Ondanks dat de toeristenbelasting in Friesland dit jaar harder steeg dan het landelijk gemiddelde van (5,2%), zijn toeristen er relatief weinig geld kwijt aan toeristenbelasting. In heel Nederland ligt het gemiddelde namelijk 18 cent hoger.

In Noord-Hollandse gemeenten wordt gemiddeld het hoogste belastingtarief gehanteerd. Toeristen betalen hier gemiddeld € 2,95 per persoon, per nacht. In Amsterdam ligt dit bedrag zelfs op € 11,29.

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2022