23 juni: Onthulling herdenkingsplaquette voor de bemanning van Avro Lancaster AJ-K 617 Squadron RAF

Op 16 mei 1943 vertrekken vanaf vliegbasis Scampton van de Royal Air Force in Engeland negentien bommenwerpers (Lancasters). Ze vliegen richting de belangrijkste stuwdammen in het Duitse Ruhrgebied. Acht van hen keren niet terug. Lancaster AJ-K 617 wordt bij Texel geraakt en komt neer in de Waddenzee. Alle zeven bemanningsleden komen hierbij om het leven. Donderdagmorgen 23 juni wordt ter nagedachtenis aan hen, een gedenksteen op de Algemene Begraafplaats in Harlingen onthuld. Dit in aanwezigheid van familieleden van de omgekomen bemanningsleden. In Harlingen wordt de achtste en daarmee laatste gedenksteen onthuld. Burgemeester Ina Sjerps spreekt de aanwezigen namens de gemeente Harlingen toe.


Voor de bemanning van de Lancasters die niet terugkeerden van Operatie Chastise zijn op zeven verschillende plaatsen gedenkstenen geplaatst. Vijf gedenkstenen in Duitsland en twee in Nederland.

Algemene Begraafplaats 
Donderdagmorgen 23 juni om 11.00 uur wordt op de Algemene Begraafplaats in Harlingen de achtste en laatste gedenksteen onthuld. Stichting The 617 Squadron Netherlands Aircrew Memorial Foundation heeft zich ervoor ingezet om ook voor deze Avro Lancaster AJ-K een gedenksteen te realiseren.