Gedeputeerde Poepjes naar Literair Festival Harlingen voor De hichtebeklimme wy / The hill we climb

Bibliotheek, boekhandel en museum tellen af tot het Literair Festival Harlingen aanstaande zaterdag. De voorbereidingen zijn in volle gang en bijna alle kaarten zijn verkocht. Het programma was al mooi, met grote namen uit de Nederlandse en Friese literatuur en poëzie, en het wordt nóg mooier. Gedeputeerde Sietske Poepjes komt namelijk langs om De hichte beklimme wy in te leiden.


De hichte beklimme wy is de Friese vertaling van The Hill We Climb, het spoken-word-gedicht dat Amanda Gorman voordroeg bij de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Biden in januari 2021. De Friese vertaling is van Friduwih Riemersma, met Michelle Samba als cultureel meelezer. De hichte beklimme wy is door Hille Faber uitgegeven in een tweetalige uitgave met een vooropwoord van Oprah Winfrey en cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes. Poepjes verzorgt zaterdag ook de inleiding tijdens het festival. Ook Hille Faber en Friduwih Riemersma komen naar Harlingen.

Zij vertellen ook over de bijzondere totstandkoming van de vertaling. ‘Kruimels voor Amanda Gorman. Maar een hele hobbel voor onbuigzame Friezen’, schreef de Volkskrant erover. Wie nieuwsgierig is naar het hele verhaal, haalt nu bij Boekhandel Van der Velde in Harlingen of online via de website van de bibliotheek de laatste kaarten voor het festival. De kaarten kosten tien euro.