Toer naar de Vrijheid. Project Kazematten afgerond

Een van de Kazematten op Kornwerderzand die ingezet werd om onze vrijheid te waarborgen.

Door: Joop van der Heide

Harlingen – Met een vertraging van bijna twee jaar, hebben in de afgelopen periode bijna 3000 leerlingen van de Friese basisscholen en enkele middelbare scholen een Toer naar de Vrijheid gemaakt. In 2020 zou 75 jaar bevrijding groots herdacht én gevierd worden, maar de corona crisis stond dat in de weg. Het Centraal Comité 1945 in Harlingen zette het project: bezoek van leerlingen aan het Kazematten museum op Kornwerderzand op met als thema: Vrijheid is niet vanzelf sprekend en Vrijheid geef je door.


Omslag van het jeugd magazine.

De initiatiefnemer, Joop van der Heide secretaris van het Centraal Comité, schreef speciaal voor de jeugd een magazine over de oorlog en bevrijding. Overleg met het bestuur van het Museum leidde tot een gereduceerd tarief voor de entree en rondleidingen. Het project werd breder uit gezet, vond in de provincie een goed gehoor en sponsoren, o.a. de gemeenten, de Provincie maakten dat de deelnemende onderwijs instellingen De Toer Naar de Vrijheid kosteloos konden maken. De vrijwilligers van het Kazemattenmuseum organiseerden rondleidingen van ca. 2 uur en er werd een lesbrief uitgegeven. De Harlinger scholieren kregen dus ook een magazine uitgereikt. Een deel van de activiteiten die het Centraal Comité 1945 75 jaar lang in de havenstad organiseerde, is overgenomen door de stichting BENG waaronder de zomerkermis, de bevrijdingsfeesten op 5 mei, de koningsdag viering en het project Toer Naar De Vrijheid. De Maritieme Academie had de eer om met 40 leerlingen het Harlinger project af te ronden. Zij bezochten de Kazematten 15 juni. De Harlinger organisatie kijkt tevreden terug op een mooi educatief project en hoopt dat de jeugd actief blijft in het door geven van de Vrijheid, want die is niet vanzelfsprekend.