25 scholen strijden om titel regiokampioen Nationale Voorleeswedstrijd 2023


Op woensdag 8 maart organiseert Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Koornbeurs in Franeker. Kandidaten van maar liefst 25 basisscholen uit de regio Noordwest-Fryslân nemen het tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde.

Strijd om provinciale plek

De deelnemers zijn tijdens de voorleeswedstrijd op school voorleeskampioen geworden en strijden op 8 maart vanaf 15.00 uur in de Koornbeurs in Franeker voor een plekje in de provinciale ronde. Het gaat om kandidaten van 25 basisscholen uit Achlum, Berltsum, Bitgummole, Dronryp, Franeker, Harlingen, Menaam, Midlum, Oudebildtzijl, Ried, Sexbierum, St.- Annaparochie, St.- Jacobiparochie, Tzum, Vlieland en West-Terschelling. De leerlingen lezen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

Presentatie


De wedstrijd is verdeeld over twee zalen. De presentatie van de voorleeswedstrijd is in handen van Sander van Circus Salto en Lisa Fazzi, lees- en mediaconsulent bij Bibliotheken Noord Fryslân. In de jury zitten dichter Arjan Hut, schrijver en columnist Martsje de Jong, schrijver en dichter Kate Schlingemann, wethouder van de gemeente Waadhoeke René de Vries, raadslid van de gemeente Waadhoeke Hanna van der Werff en Erna de Vries van kinderboekenwinkel De Toverlantaarn. Tijdens de pauze verzorgt Sander van Circus Salto een act.

Provinciale ronde

De winnaars van 8 maart mogen door naar de provinciale ronde op 11 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 24 mei in Utrecht.

Lezen is leuk!

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en de provincie Fryslân.