De voordelen van fysiotherapie op een rijtje


Fysiotherapie is een medische discipline die zich richt op het herstellen van het functioneren van het lichaam na letsel, ziekte of operatie. Het omvat een breed scala aan behandelingen en oefeningen die gericht zijn op het verminderen van pijn, het verbeteren van de beweging en het herstellen van de functie van het lichaam. Soms is er een bepaalde aanleiding waarom mensen kiezen voor fysiotherapie, of bijvoorbeeld worden doorverwezen door hun huisarts. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor fysiotherapie Harlingen, waar experts klaar staan om jou te helpen. Twijfel jij nog over het effect van fysiotherapie? In dit artikel lees je alles over de voordelen die fysiotherapie te bieden heeft. Lees dus snel verder!

Herstellen na letsel of een operatie

Een groot veel van fysiotherapie is dat het na een blessure, ongeluk of operatie jou kan helpen weer sneller op de been te komen. Er zijn gerichte oefeningen die ervoor zorgen dat jouw spieren en gewrichten weer kunnen functioneren zoals voorheen. Na een traumatisch letsel, waarvoor je bijvoorbeeld een operatie hebt ondergaan, kan dat soms helaas wel een tijdje duren. Bij sommige mensen zal het functioneren nooit meer zoals normaal worden, maar het streven is om dat wel te proberen.

Het verlichten van pijn


Dit is een van de grootste redenen waarom men naar een fysiotherapeut gaat. Als mensen al andere dingen hebben geprobeerd, zoals dry needling Leeuwarden, en dat blijkt helaas toch niet alle pijn in bijvoorbeeld de spieren weg te nemen, dan kom je al gauw terecht bij een fysiotherapeut. Er zijn verschillende technieken die fysiotherapeuten in de strijd gooien om jou te verlichten van pijn die je ervaart. Hierbij gebruiken ze onder andere massage technieken, stretchen en andere oefeningen die ervoor zorgen dat jouw mobiliteit wordt opgekrikt. Wanneer de mobiliteit wordt verbeterd, zal dat zorgen voor sterkere spieren en gewrichten, welke uiteindelijk ook zullen versoepelen. Het doel is hierbij ook dat de pijn zal afnemen en je met meer gemak door het leven zal gaan. Vooral bij chronische pijn in bijvoorbeeld de rug of andere gewrichten hebben hier baat bij.

Het voorkomen van letsel

Niet iedereen die bij de fysiotherapeut komt heeft ook daadwerkelijk een fysieke klacht. Sommige mensen vinden het fijn om regelmatig de fysiotherapeut te bezoeken, ter preventie van letsel in de toekomst. Patiënten leren hoe ze veilig hun lichaam kunnen bewegen, wat vooral bij fitness oefeningen van belang kan zijn gezien dit ook kan zorgen voor blijvend letsel. Ook voor mensen die al op leeftijd zijn kan dit baat hebben, gezien zij ook risico lopen om sneller botten te breken bij een val. Voorkomen is beter dan genezen!

Verlichten van stress en spanning

Ook staat fysiotherapie erom bekend dat het de stress van mensen kan verminderen. Onder fysiotherapie valt namelijk ook het doen van ontspanningsoefeningen en het aanleren van speciale ademhalingstechnieken, waardoor je beter met stress zal leren omgaan en dit niet in je lichaam opslaat. Stress dat in het lichaam wordt opgeslagen kan namelijk ook zorgen voor pijn. Uiteindelijk zal dit ook bijdragen aan je algehele welzijn!