Bouwe Smits terug op de Zoutsloot


Van 1945 tot 1991 bestierde Bouwe Smits zijn handel in tweedehands goederen aan de Harlinger Zoutsloot. De koopman, altijd goedgeluimd en netjes in het pak, haalde ’s ochtends per bakfiets nieuwe handel op, en troonde ’s middags met sigaar en hoed in zijn stoel bij de kachel. Rondom hem gashaarden, damestasjes, stoelen, langspeelplaten, schemerlampen – geen nee te koop. Ach, wie kwam níet over de vloer bij Bouwe?

Zoon Geert Smits stelde een boekje vol herinneringen samen over zijn vader: over hoe hij ondernemer werd, over zijn duizenden bakfietsritjes naar ziekenhuis Oranjeoord, over zijn ansichtkaartenverzameling… Oud Harlingen gaf het boekje in een bescheiden oplage uit en wie nog een exemplaar wil bemachtigen doet er goed aan Bouwes paleis op nummer 30 zaterdag op te zoeken. Daar vlakbij is het boekje te koop, en Geert Smits signeert het desgewenst ook nog. Een warm huldeblijk aan een onvergetelijke Harlinger!