5 bijzondere scooterroutes in en nabij Harlingen


Harlingen is een bijzondere stad aan het water, met een mooie binnenstad en een unieke haven. Ga je een scooter huren in Friesland, dan is het zeker een aanrader om een route te nemen welke door Harlingen gaat. Hieronder staan 5 routes welke door Harlingen gaan of in de buurt van Harlingen komen.

Mooi Friesland (96 km)

Deze route start en stopt in Harlingen, waarbij je door de west kant van Friesland rijdt. Als eerste rij je via Kimswerd en Arum naar Grauwe kat, waar je de Bedelaarsvaart oversteekt naar Witmarsum. Vervolgens rij je naar Bolswaard, waar je onder de A7 door gaat en door rijdt naar Remswerd. Hier steek je de Wimerts over naar Wolsum, waarna je door Joeswerd naar Blauwhuis gaat. Nu kom je in een gebied met verschillende plassen, zoals de Aldegeaster Brekken. Nu rij je helemaal door naar Stavoren, waarvandaan je via Workum en Makkum naar het noorden rijdt. Als je lang de kust blijf rijden kom je zo vanzelf weer in Harlingen uit.

Nog een nieuwe helm nodig? Het merk Shark is enorm in trek. Kijk bij deze Shark Skwal 2 helmen bij Helmonline.nl.

De Elfstedentocht (250 km)

Geen zorgen, je hoeft geen schaatsen onder te binden, want de Elfstedentocht kun je ook prima op een scooter afleggen. Door de afstand heb je ook de mogelijkheid om onderweg ergens te overnachten, zodat je meer van de steden kunt zien waar je doorheen komt. Je komt onder andere door Leeuwarden, Sneek, Workum, Makkum, Harlingen en Bokkum.


Langs de Waddenzee bij Harlingen (34 km)

Wil je geen route waar je de hele dag mee onderweg bent, maar liever een korte route met veel afwisseling? Deze route komt door de haven van Harlingen, langs de Waddenzee en door de polders waar weiland en kleine dorpjes elkaar afwisselen. Je begint de route in Harlingen en rijdt langs de kust naar het noorden, naar Pietersbierum en Sexbierum. Vervolgens rij je via Wijnaldum naar Herbaijum en Kiesterzijl, waar je het Van Harinxmakanaal oversteekt naar Achlum. Bij Arum sla je rechtsaf naar Kimswerd, waar je rechtdoor gaat tot je de zee tegen komt. Het laatste stuk rij je langs de kust terug naar Harlingen.

Route via de Hervormde Kerk (76 km)

Deze route komt niet door Harlingen, maar komt er wel op een afstand van een paar kilometer vandaan. Wil je graag de haven van Harlingen zien, dan is het dus een aanrader een stukje van de route te gaan om hier toch langs te komen. Deze route wordt veel gereden door wielrenners, omdat de route weinig afslagen heeft. Je komt door verschillende dorpen, waartussen het verkeer rustig is. Dit maakt het ook een ideale scooterroute. Je komt onder andere door Reduzum, Bolsward, Zurich en Hitzum.

2e etappe rondje Nederland (104 km)

Dit is eigenlijk een fietsroute, welke ook goed met de scooter te rijden is. Je begint in Zurich, een paar kilometer onder Harlingen, en rijdt als eerste naar Harlingen. Hier rij je door het centrum en langs de haven, waarna je in het noorden de stad verlaat. Via Roptazijl en Koehool rij je langs de zee naar Zwarte Haan. Je blijft langs de Waddenzee rijden, door Holwerd en Lauwersoog tot je aankomt in Warffum.