Piets Zomervoorspelling 2020 – Een zomer van uitersten, van hitte tot zomerstorm

Het is alweer begin juni en op 1 juni is de meteorologische zomer begonnen (de zomer volgens de weerkunde). Ik kom net als elk jaar eind mei of begin juni met de zomervoorspelling. Vorig jaar gaf ik mijn voorspelling de titel mee: Zomer van warmte, hitte en zware buien. Het verschilt niet veel met die van nu. Ik ga uit van een zomer met uitersten. 

Hitte

Het wordt een zomer met hitte, dus tropische temperaturen. Er is kans op 1 of misschien wel 2 hittegolven. Veel zomerwarmte, flink wat zon en (lange) droge perioden. Het wordt dan ook een zomer met veel stranddagen en lange warme en zwoele avonden. Dus volop zomerweer.

Zware buien

Het wordt ook een zomer met periodiek zware buien met overlast. Dit zijn buien met veel regen en kans op wateroverlast. Buien met soms zware hagel en zwaar onweer en kans op valwinden en windhozen.


Zomerstorm

Een zomerstorm behoort tot de mogelijkheden en hoort bij de uitersten van deze zomer. Het is niet allemaal warmte, de koelere inzinkingen zijn er ook.

Algemeen

Juni en augustus kunnen wel eens de maanden worden met het meest wisselende karakter. Toch ga ik er vanuit dat de zomermaanden allemaal een overschot in temperatuur geven. Het wordt naar mijn mening geen droge zomer. Het kan wel eens een zomer worden met een normaal aantal millimeters regen of een overschot aan regen. Dit overschot komt dan voor rekening van de (zware) buien. Natuurlijk kan het per regio verschillend uitpakken.