Harlinger golfkampioenschap 3.0 aanstaande


Precies 15 jaar geleden vond het eerste Harlinger Golfkampioenschap plaats op de baan van Golfclub De Groene Ster nabij Leeuwarden. Bescheiden van opzet, met uitsluitend deelname van golfers die een band met Harlingen hadden. Zeg maar versie 1.0 van dit kampioenschap.

Dat veranderde echter een jaar later al toen de organisatie van het kampioenschap terecht kwam bij een speciaal daartoe opgerichte Stichting Harlingen Open Golf. Daarmee werd het een jaarlijks toernooi met een meer “open” karakter (versie 2.0 dus), waarbij ook genodigde golfers van buiten Harlingen mee konden doen, aanvankelijk als sponsor, maar in latere jaren ook omdat alle Harlingers introducees konden meenemen. Ook een clinic voor niet golfers werd een vast onderdeel van het evenement. Het toernooi werd groter en groter, groeide uit tot een zeer geliefd evenement en mocht zich jarenlang verheugen in groeiende belangstelling, zei het dat het “open” karakter meer en meer de overhand leek te krijgen, met veel niet-Harlingers onder de deelnemers. Na een aantal jaren te hebben plaatsgevonden op de golfbaan van Burggolf in Sint Nicolaasga, keerde het evenement wel weer terug naar De Groene Ster in Leeuwarden.

Na de editie van 2019 nam het voltallige bestuur van de Stichting Harlingen Open Golf afscheid en stelde haar positie beschikbaar voor andere golfers uit Harlingen. De belangstelling om het stokje over te nemen bleek echter nihil. Niemand meldde zich aan en er leek een jammerlijk einde te komen aan een wat toch wel een prachtige traditie geworden was.
Dat werd enkele golfende Ouwe Seunen te gortig en zij namen een initiatief om te komen tot een Harlinger Golfkampioenschap versie 3.0, min of meer “back to basics”’, een wedstrijd om het kampioenschap van Harlingen met een deelnemersveld van uitsluitend Harlingers die moeten voldoen aan de volgende criteria:

– hij/zij woont in Harlingen en/of
– werkt voor langere tijd in Harlingen en/of
– is geboren in Harlingen en er gedurende zijn/haar gehele jeugd opgegroeid en
– beschikt over Golfbaanpermissie (voorheen GVB) met minimaal handicap 54


Harlingen Master Golfer of the year

Oorspronkelijk was het plan opgevat om dit kampioenschap te organiseren ergens in mei of juni, maar de Coronacrisis gooide roet in het eten. Vanaf 1 september mogen er weer evenementen met tot 100 deelnemers georganiseerd worden en dus was de initiatiefgroep er als de kippen bij om een datum in de inmiddels overvolle agenda van de golfbaan te claimen: vrijdag 11 september 2020 wordt de grote dag voor alle Harlinger golfers als zij de strijd gaan aanbinden om het kampioenschap van Harlingen. Met een knipoog naar het beroemdste professionele golftoernooi ter wereld genaamd The Masters, zal de winnaar van het Harlinger kampioenschap in de laagste handicapcategorie gekroond worden tot Harlingen Master Golfer of the year en de winnaar van de hogere handicapcategorie tot Harlingen Talent Golfer of the year. Daarnaast zijn er nog vele volgprijzen en speciale extra prijzen te verdienen. Inschrijving nu open
Al in mei werd middels een “save the date”-email, verspreid onder de bij de initiatiefgroep bekende Harlinger golfers, een enquête gehouden om de belangstelling te peilen voor dit Harlinger golfkampioenschap versie 3.0 en uit de vele positieve reacties werd duidelijk dat het aantal deelnemers wel eens zo rond de 60 personen zou kunnen bedragen. Een teken dat het aantal Harlingers dat de golfsport beoefent sterk groeiende is. Misschien wel logisch dan ook dat ook de Burgemeester van Harlingen al samen met zijn vrouw op de golfbaan in Leeuwarden werd gesignaleerd. Of zij ook zullen deelnemen? Het staat in de sterren geschreven. En mocht deelnemen voor hen nog te vroeg komen, dan zullen ze waarschijnlijk toch vast wel ten tonele verschijnen bij de prijsuitreiking en het afsluitende diner.
Deze week werden alle inmiddels bij de organisatie bekende Harlinger golfers uitgenodigd om zich definitief in te schrijven voor dit kampioenschap. Harlingers die voldoen aan de eerder vermelde criteria en nog geen email ontvingen (ook niet in hun spambox), worden van harte uitgenodigd zich te melden bij de organisatie door simpelweg een kort mailtje te sturen aan het emailadres 0517golf@gmail.com. Zij krijgen dan ook een inschrijfformulier toegezonden en kunnen zich zo aanmelden voor de wedstrijd van het jaar op 11 september.

De initiatiefgroep, bestaande uit Dirk Arends, Wilfred Boers, Erno Leguit en Johannes Woudstra, rekent op massale deelname en bereid zich voor op een top golfdag voor allemaal echte Ouwe Seunen.