Nederland kleurt van 19 tot en met 24 oktober VN-blauw

Ter ere van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties (VN) op 24 oktober aanstaande organiseert de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) samen met gemeenten en provincies op veel plaatsen in Nederland bijzondere activiteiten.

Op markante plekken worden vanaf 19 oktober aanstaande dagelijks historische gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen uitgelicht in VN-blauw. Dit gebeurt in tientallen gemeenten in heel Nederland. Op 17 oktober wordt Slot Loevenstein in de Gemeente Zaltbommel als eerste aangelicht. Op 18 oktober volgt de St Jans-Kathedraal in ’s Hertogenbosch. Vanaf 19 tot en met 24 oktober gaan gemeenten en provincies hun gebouwen en objecten VN blauw uitlichten. Ook het stadhuis van Harlingen zal vanaf de avond van 19 tot en met 23 oktober gekleurd zijn in VN-blauw.

Tijdens een bijzondere VN75 estafette week wordt aandacht gevraagd voor vrede en vrijheid en voor het werk van de VN. Elke dag bespreken we tijdens een afwisselend programma de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (de SDG’s), waaraan alle landen inclusief Nederland zich hebben verbonden. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Gemeenten en Provincies dragen enthousiast bij aan dit bijzondere project. Ook werkt de NVVN actief samen met onder meer Comité 4 en 5 mei, het Humanity House in Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In hun rol van NVVN Goodwill Ambassadeur verlenen verschillende bekende Nederlanders hun medewerking aan het weekprogramma. De NVVN Goodwill Ambassadeurs zijn onder andere Miss World NL, Miss Universe NL, Nikkie de Jager (Tutorials), Herman Van Veen, Lavina Meijer, Tanja Jess, Lucas Bolsius, Leo Lucassen, Jan Rotmans en Glennis Grace.

De NVVN goodwill ambassadeurs is een groeiend gezelschap van bekende Nederlanders met een diverse achtergrond en een diverse achterban. Zij hebben zich allemaal bereid verklaard mee te helpen om Nederlanders bewust te maken van het belang van internationale samenwerking voor de oplossing van wereldproblemen als armoede, vrouwenrechten, klimaatverandering, milieuvervuiling, schone energie en veilig drinkwater voor iedereen.

De viering van 75 jaar Verenigde Naties ging op 21 september 2020 tevens van start met de online publicatie van 75 persoonlijke verhalen over de VN. 75 jaar VN in 75 verhalen is de rode draad door de diverse activiteiten die de komende periode worden georganiseerd. De viering van 75 jaar VN is tevens het slotstuk van de nationale viering van 75 jaar vrijheid. De verhalen komen van 17 oktober t/m 29 november tot leven in de gratis toegankelijke tentoonstelling 75 jaar VN in 75 verhalen buiten op het Lange Voorhout in Den Haag. De foto’s in de tentoonstelling zijn gemaakt door Mafalda Rakoš. Delen van de tentoonstelling zijn in die periode ook te zien in verschillende provinciehoofdsteden.

Op 23 oktober wordt om 20.25 uur op NPO 1 door de NOS een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer Secretaris Generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

Op 24 oktober organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met het VN Internationaal Gerechtshof een jongerendialoog getiteld ‘Shaping the future together’ en gaat over de toekomst van de VN. Minister Blok en de president van het VN Internationaal Gerechtshof rechter Yusuf nemen deel aan de dialoog.

Organisatie 75 jaar VN in 75 verhalen is een initiatief van Humanity House, UNICEF Nederland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en stichting Just Peace, met steun van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag, het vfonds, Fonds 1818 en de Rijksoverheid.