Nieuwe bewoners Harlinger binnenstad

Het wordt niet echt op prijs gesteld. De grote hoeveelheid steenmarters die zich in de Harlingen binnenstad heeft gevestigd. Op de Lanen en Schritsen bijvoorbeeld zijn er zeker 10 panden die met zo’n roofdiertje te maken hebben. “Als ze over het dak rennen is het net of er ingebroken wordt”. Laatst kon één van de bewoners niet slapen en stond rond drie uur in de nacht even voor het raam en zag, naar wat hij eerst dacht, een poes de straat over rennen en onder een zwarte BMW kruipen. De bewoner bleef kijken en plots kwam het dier onder de auto vandaan rennen en klom verticaal bij de muur op van de Baptistenkerk en verdween in de kattengang tussen de kerk het pand ernaast.

Door Joop van der Heide

De steenmarter is een roofdiertje dat 40 tot 50 centimeter lang wordt. Het diertje heeft een bruine vacht met een witte keelvlek. Maar ze kunnen ook zwart zijn. Steenmarters leven vlakbij de mens en zijn steeds vaker te vinden rond woningen. Ze leven tussen houtstapels, in stallen, schuren en spouwmuren, onder dakpannen en op zolders. De stank in huis komt doordat ze de ontlasting vaak op 1 plek doen. In het voorjaar komen er jonkies, waarvan het gepiep te horen is. Berucht zijn steenmarters ook omdat ze zich vaak ophouden onder de motorkappen van auto’s, waar ze kabels doorbijten.

Overlast


Een onverklaarbare stank in huis, veel vliegen, getrippel op zolder. Het kan allemaal wijzen op de aanwezigheid van een steenmarter in huis. Het is verstandig daar iets aan te doen, ook omdat steenmarters in huis veel schade kunnen aanrichten, aan dakisolatie en kabels. Bovendien zijn jonge marters heel luidruchtig. Maar hoe krijgt u een steenmarter weg? Dat kan lastig zijn, want het is een beschermde diersoort die u alleen mag verjagen. Alleen in Overijssel mag men ze vangen en verplaatsen. De gemeente Harlingen verklaarde desgevraagd dat men niets kon doen aan deze overlast veroorzakende dieren omdat ze beschermd zijn. Men moet dat zelf oplossen. Steenmarters kunnen niet tegen hoge tonen en er zijn apparaatjes te krijgen die zo’n toon produceren. Op de Lanen hebben bewoners al enkele van die apparaten geplaatst. Er zijn ook speciale vangkooien verkrijgbaar en anti marter spray. Om de auto te beschermen zijn er speciale matten van kippengaas die onder het motorcompartiment op straat of in de garage worden gelegd.