Dry needling helpt je van je blessure af

Wie spierklachten heeft, kan bij de fysiotherapeut terecht. De tijd dat deze louter spieren en pezen masseerde en drukte op spieren ligt achter ons. Tegenwoordig is onder andere dry needling dé manier om snel van je pijnklachten af te komen. Met name bij sportblessures lijkt het soelaas te bieden.

Wat is dry needling?

Dry needling Drachten legt uit dat deze techniek met name wordt ingezet bij stijve spieren en gewrichten en bij nek-, schouder- en armklachten. Ook bij klachten van de (lage) rug, heup-, bil- en beenspieren worden deze techniek toegepast. Dry needling vindt plaats met kleine naaldjes, acupunctuurnaalden. Bij acupunctuur worden deze naalden op bepaalde plaatsen oppervlakkig in de huid gezet en blijven daar een tijdje zitten om de energieën in het lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt een naald in het triggerpoint van een spier gestoken, het deel van de spier waar de knoop zit. Het is de plek die hard en pijnlijk aanvoelt. Het gevolg van die naaldenprik is dat de spier zich heel eventjes aanspant, dat voelt als een beetje kramp. Daarna ontspant de spier zich en dat is precies wat de bedoeling is. 


Eigenlijk schakel je met naaldjes de triggerpoints uit, meldt dry needling Franeker, een fysiotherapiepraktijk waar eveneens deze techniek wordt toegepast. Het zorgt ervoor dat als de spier zich ontspant, de eerdere klachten en de pijn verdwijnen en de spier weer soepel is. Als gevolg van de behandeling kan de spier een beetje stijf aanvoelen, maar dat verdwijnt meestal na een paar uur. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om van de pijnklachten af te komen. 

Dry needling bij sportfysiotherapie

Dry needling wordt veel toegepast bij sportblessures. Sportfysio Leeuwarden richt zich vooral op mensen die door een blessure hun sport tijdelijk niet meer kunnen uitoefenen. De meeste sporters willen zo snel mogelijk weer aan de bak. Weer hardlopen en fietsen bijvoorbeeld. Die blessure zit ze enorm in de weg. Een sportfysiotherapeut begrijpt dat en zal een gerichte behandeling toepassen om zo snel mogelijk van de blessure af te zijn. Naast een behandeling op maat is regelmatig een aangepast trainingsschema en oefeningen voor thuis een manier om weer pijnvrij te kunnen sporten. En dat heeft soms een beetje tijd nodig. 

Bouw het sporten rustig op

Momenteel is sportfysiotherapie aan de orde van de dag nu veel mensen in coronatijd ineens veel gaan sporten of juist een andere sport gaan beoefenen omdat hun ‘gewone’ sport niet mag worden uitgeoefend. Denk aan amateurvoetballers die nu kiezen voor hardlopen om hun conditie op peil te houden of mensen die eerder niet sportten en nu fanatiek gaan mountainbiken of wandelen. In die gevallen is het beter dit rustig op te bouwen. Stap voor stap beter worden en de spieren en gewrichten laten wennen aan de (nieuwe) bewegingen is veel beter. Dat hou je dan ook langer vol zonder dat een blessure roet in het eten kan gooien. 

Té fanatiek van start gaan zorgt voor overbelaste spieren en gewrichten met alle gevolgen van dien. Een bezoek aan de fysiotherapeut is dan soms nodig om van die blessure af te komen, veelal met de inzet van dry needling. 

Sportadvies van de fysiotherapeut

Daarom de volgende adviezen: bouw de intensiteit van welke sport dan ook rustig op. Zoek een juiste balans tussen inspanning en ontspanning en probeer ook aan krachttraining te doen. Denk hierbij aan oefeningen voor het verbeteren van de core. De zogenoemde core-stabilitytraining. Nog een tip voor wie vaak of langdurig traint: let op je voeding. Het lichaam heeft de juiste bouwstoffen nodig om energie te kunnen leveren en afvalstoffen af te voeren. Koolhydraten ruim voor een matig intensieve of intensieve training en eiwitrijke voeding erna voor herstel van de spieren zijn belangrijk.