Nieuwbouw 92 woningen voor De Bouwvereniging in Harlingen van start

De bouw van de derde fase van Plan Zuid in Harlingen startte dinsdag 8 juni officieel. De boorstelling begon in de ochtend met het boren van de funderingspalen. Het boren duurt ongeveer drie weken.

In de namiddag namen directeur-bestuurder Petra van der Wier van De Bouwvereniging Harlingen en directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma een kijkje op de bouw. Zij namen plaats in de boorstelling en mochten symbolisch een funderingspaal boren. Samen met de betrokkenen van beide partijen en de installateur en architect vierden zij de start met Friese oranjekoek.

Petra van der Wier, directeur bestuurder de Bouwvereniging en Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma Foto: Johanna den Hartogh

92 woningen in de laatste fase van Plan Zuid, Harlingen
Voor De Bouwvereniging Harlingen start Bouwgroep Dijkstra Draisma met de nieuwbouw van 92 woningen, appartementen en studio’s. Dit project is onderdeel van Plan Zuid, Harlingen. De derde fase van Plan Zuid is de laatste fase van een langdurige herstructurering. Deze fase bevindt zich rondom de Koningin Wilhelminastraat, Prinses Margrietstraat en Prins Bernhardstraat. De bestaande woningen zijn reeds gesloopt. 


In het nieuwe plan, dat samen met de bewoners tot stand is gekomen, is er ruimte voor 40 grondgebonden woningen, 12 studio’s en 40 appartementen. De grondgebonden woningen en appartementen zijn zo ontworpen dat deze geschikt zijn voor alle doelgroepen. Hiermee zijn ze levensloopbestendig. Een aantal hoekwoningen is heeft een extra slaapkamer op de verdieping. De twaalf studio’s hebben een verrassende en speelse indeling en zijn bedoeld voor de jongere doelgroep tot circa 23 jaar. Petra van der Wier: “Met fase 3 ronden we een groot herstructureringsproject in Plan Zuid af. Samen met bewoners en andere partijen hebben we een mooi plan gemaakt voor een fijne en duurzame woonomgeving. Een omgeving die de verbinding tussen de bewoners in Plan Zuid stimuleert. Wij werken samen aan leefkwaliteit, zodat onze huurders veilig, prettig en gezond wonen.”

Design & Build
Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de realisatie van de woningen. Het ontwerp is in handen van Van Manen en Zwart Architecten en de installatie wordt verzorgd door Breman.

Petra van der Wier, directeur bestuurder de Bouwvereniging en Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma Foto: Johanna den Hartogh

Kenmerkend voor de zogenaamde Tuindorparchitectuur zijn de dwarskappen. Deze worden zowel bij de appartementen als bij de grondgebonden woningen toegepast. De dwarskappen onderbreken de lengtes van de woningblokken en markeren de hoeken. Wat betreft de kleurstelling is gekozen voor een warme oranje kleur in combinatie met warmgrijze dakgoten en kozijnen voor een eigentijds karakter. Kenmerkend voor Plan Zuid is hier en daar een verwijzing naar het wad en de zeedijk. Om de 92 woningen een extra eigen identiteit te geven is gekozen voor een metselpatroon in een kenmerkende zeshoek. Hiermee wordt verwezen naar de basaltstructuur langs de zeedijk en de visnetten uit de visserij van Harlingen.

Duurzame woningen
De comfortabele en goed geïsoleerde woningen zijn functioneel ingedeeld. De karakteristieke kappen zijn opgebouwd uit zonnepanelen en geven het plan een duurzame uitstraling. De woningen hebben verhoogde isolatiewaarden, drievoudige beglazing en een zeer goede luchtdichtheid. In combinatie met een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en pv-panelen zorgt dit voor een zeer lage energierekening voor de bewoners. Daarnaast zorgen de bestaande bomen in de wijk, zonwering en de gebouwontwerpen voor verkoeling in de zomermaanden.

Planning
Begin juni is de start van de bouw en de oplevering van het hele plan staat gepland in de zomer 2022. Voor dit plan heeft de Bouwvereniging al geadverteerd met de studio’s en de woningen met 2 en 3 slaapkamers. De intakegesprekken met toekomstige huurders lopen. In juli adverteert de Bouwvereniging met de appartementen, zij verwacht voldoende animo hiervoor.