Afvalkunstwerk’ in Nieuwe Willemshaven Harlingen

Op 28 september wordt er een afvalkunstwerk op het Entrepotgebouw in de Nieuwe Willemshaven te Harlingen onthuld. Dit gebeurt om 18.30 uur in het bijzijn van jutter Henk Prins, initiatiefnemer SanderVredeveld en wethouders Erik de Groot en Harry Boon. Aansluitend start om 19.00 uur in het Entrepotgebouw de laatste van de drie debatavonden over een nieuwe gemeentelijke cultuurvisie. Inwoners van de gemeente kunnen daar de kaders en input voor deze visie met elkaar bespreken.

Kunstwerk is abstracte weergave van spullen uit de zee
Het kunstwerk van 17 bij 5 meter is een initiatief van Studio Vredeveld en gemaakt door kunstenares Renske Herder in samenwerking met jutter Henk Prins. Het is een abstracte weergave van spullen uit de zee, onder andere zwerfafval en zeewier. Deze vormen op de geschilderde wand zijn van 100% gerecycled en te recyclen materiaal en zoveel mogelijk gemaakt van lokaal afval. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door sponsors en een subsidie van de gemeente Harlingen.

Kunstwerk zorgt voor bewustwording vervuiling Waddenzee en omgeving Wethouder Harry Boon (o.a. Milieu en Duurzaamheid): “Het kunstwerk is gemaakt om bewustwording te creëren rondom de vervuiling van Werelderfgoed de Waddenzee en de directe omgeving. Plastic afval is een groot milieuprobleem en bedreiging voor het leven in en om de Waddenzee. Het kunstwerk past binnen de ambities die gemeente Harlingen heeft in de aanpak tegen zwerfafval. Binnen vijf jaar willen we van Harlingen de ‘Schoonste stad aan het Wad’ maken. Daarvoor worden de komende jaren verschillende acties opgestart.


Wethouder Erik de Groot (o.a. Cultuur): “Het Entrepotgebouw ligt op de route van binnenkomende en uitgaande schepen. Door het kunstwerk op de achtergevel van het Entrepot gebouw te plaatsen wordt een directe verbinding gelegd met Werelderfgoed de Waddenzee en omgeving. De locatie van het Entrepotgebouw is een zichtlocatie voor de ruim 500.000 bezoekers aan Vlieland en Terschelling”. Dit is een mooi voorbeeld van hoe kunst aandacht kan vragen voor maatschappelijke thema’s”.

Kunstwerk past goed in ontwikkeling Nieuwe Willemshaven
Het kunstwerk draagt ook bij aan de uitstraling van de Nieuwe Willemshaven als verblijfsgebied. De Willemshaven is ontwikkelingsgebied voor kleinschalige ambachtelijke en nieuw industriële en kunstzinnige activiteiten waar het prettig vertoeven is voor eigen inwoners en bezoekers.