Sfeervolle kaatswedstrijd druk bezocht


Door Joop van der Heide

Harlingen – De Voorstraat in Harlingen was zondagochtend van de Raadhuistoren tot aan de kruising: Vismarkt, Grote en Kleine Bredeplaats, veranderd in een sfeervolle kaatsarena. Vanaf 9 uur tot na 18 uur werd er fanatiek gesport door 24 parturen binnen het zogenoemde Horecakaatsen. De grootste inbreng met acht parturen was café Gewoan Sven. De EHBO hoefde slechts eenmaal in actie te komen voor een spierblessure en dat valt, gelet op de fantieke strijd, de leeftijd van een aantal deelnemers en het kaatsen op straatstenen, dus heel erg mee.

Dit typische Harlinger straatkaatsen werd ook door toeristen ontdekt en zij volgden met interesse de verrichtingen van de sportieve dames en heren. Ook burgemeester Ina Sjerps kwam kijken en genieten en dat deed ze samen met haar man. In één van de perken werd wethouder Hendrik Sijtsma (CDA) ontdekt die als scheidsrechter uitstekend werk verrichtte toen hij de gemoederen moest sussen die hoog op liepen bij een verschil van interpretatie van een toegekend eerst. Zie foto 2. Sijtsma in licht blauw shirt met de twee kaats-aanmerkblokjes in de hand in het midden, laat ze mooi discussiëren, maar uiteindelijk beslist de scheidsrechter… Foto 1 toont een retourslag. De bal komt uit het perk en is onderweg naar de ‘boven’. Foto’s: Joachim de Ruijter