Onderhoudswerkzaamheden bosplantsoen


In de komende periode wordt onderhoud uitgevoerd in het bosplantsoen. Bosplantsoenen zijn groenstroken met een natuurlijk en bosachtig karakter die bestaan uit een mix van bomen, struiken en kruiden.

depth of field photography of brown tree logs

Werkzaamheden Harlingen

Harlingen bezit 13,2 hectare (132.048,606 vierkante meter) bosplantsoen. Door onderhoud blijft het bosplantsoen vitaal en in vorm. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde beplanting en is goed voor de biodiversiteit. Ook de verkeersveiligheid en het gevoel van sociale veiligheid blijven hierdoor gewaarborgd. De gemeente dunt het bosplantsoen uit op basis van een onderhoudsplan. De werkzaamheden vinden in de winter plaats in de hele gemeente en duren tot en met maart.

Dunnen, snoeien en dode bomen verwijderen


Bij het onderhoud kan het nodig zijn een deel van de bomen en struiken in het bosplantsoen te verwijderen (dunnen). Dode en ongezonde bomen of sneller groeiende en ongewenste dominante soorten worden verwijderd. Zo krijgen in de toekomst bomen en heesters meer groeiruimte en licht. Door het snoeien en ‘dunnen’ van een bosplantsoen kunnen de meest waardevolle bomen en heesters zich goed ontwikkelen en blijft de variatie bestaan. Omdat er meer licht op de bodem komt, kunnen ook de kruiden zich beter ontwikkelen. Sommige heesters worden gesnoeid om deze te verjongen. Dode bomen en takken, die een gevaar kunnen opleveren voor voorbijgangers, worden verwijderd.