Eerste namen Into The Great Wide Open 2023


Onder meer Squid, La Femme en Agar Agar reizen deze zomer af naar Vlieland

Vandaag maakt Into The Great Wide Open de eerste namen bekend voor de dertiende editie van het festival op Vlieland. Van 31 augustus tot en met 3 september kunnen bezoekers zich verlustigen aan vooruitstrevende muziek, (kinder)kunst, gesproken woord en film. Komende zaterdag 28 januari start om 10:00 uur de kaartverkoop.

De eerste programmanamen voor Into The Great Wide Open 2023.

Naar goed gebruik presenteert Into The Great Wide Open het muzikale landschap in diens volledige breedte. Alle hokjes bij elkaar. Bovenaan het affiche staan de post-punkers van Squid, electropopduo Charlotte Adigéry & Bolis PupulAltın Gün met hun Turkse psychedelica, en de uiterst dansbare Franse acts Agar Agar en La Femme. Op die laatste na waren zij allemaal al eens op Vlieland te bewonderen. Nu worden ze op de grootste festivalpodia gepresenteerd.

Nieuwe gitaarbands uit de UK zijn er in overvloede (en maar goed ook). STONE maakt post-apocalyptische rock voor verkeerd begrepen mensen. Het uit Brighton afkomstige KEG is er voor iedereen die van post-punk en totale gekte houdt. En dan is er nog Beige Banquet uit Londen. Die band doet sterk denken aan een volmaakte samenwerking tussen DEVO en Thee Oh Sees.


En er is meer. Bij het zomers klinkende Goldkimono is het wegzwijmelen geblazen. Datzelfde ligt ook bij Indigo Sparke in lijn der verwachting. Onder de vleugels van Aaron Dressner (The National) maakte de Australische een wonderschoon album vol met fluisterfolk. Daarnaast betreedt Bolis Pupul ook nog eens solo de planken met zijn vooruitstrevende electropop. Ook komt poëet en alleskunner Véras, wiens pas net verschenen (en op Vlieland opgenomen) debuutalbum Het Niets hoge ogen gooit en nu al jaarlijstmateriaal lijkt.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor Into The Great Wide Open 2023 start op zaterdag 28 januari om 10:00 uur via www.intothegreatwideopen.nl. Kaartkopers die het kunnen missen, kunnen er dit jaar voor kiezen een donatie te doen waarmee mensen die het minder breed hebben ook kans krijgen het festival te bezoeken. Into The Great Wide Open stelt festivaltickets beschikbaar voor minderbedeelde gezinnen, die worden uitgekozen in samenwerking met Quiet en weekendschool Baljée in Leeuwarden. Met donaties van het publiek kan hen het weekend volledig kostenvrij worden aangeboden, inclusief overnachtingen en consumpties. De pilot met vijf gezinnen in 2022 was een groot succes.

Publiek op Into The Great Wide Open 2022 (foto © Sjoerd Knol)

Alle namen die vandaag zijn aangekondigd op een rij:
Agar Agar, Altın Gün, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, La Femme, Squid,
Beige Banquet, Bolis Pupul, Goldkimono, Indigo Sparke, KEG, STONE, Véras

De Goede Reis
Het in 2020 ingevoerde duurzaamheidsconcept ‘De Goede Reis’ wordt dit jaar opnieuw in gebruik genomen. Hiermee worden festivalbezoekers aangespoord duurzaam naar het festival te reizen. Op iedere verkocht festivalticket zit €7,50 Goede Reis-toeslag. Deze toeslag krijgen bezoekers terug wanneer zij fossielvrij naar het festival reizen. De toeslag van bezoekers die op een niet-duurzame manier naar Vlieland reizen wordt gebruikt om de gehele reis van alle festivalbezoekers klimaatneutraal te maken door middel van onder meer koolstofopslag.

Over Into The Great Wide Open
Into The Great Wide Open is een festival op Vlieland. Muziek staat centraal, maar het is vooral de context die het festival eigen maakt. Middenin de natuur op misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Verrassende randprogrammering, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte om er optimaal van te kunnen genieten.